Масове тестування – один з ефективних способів зупинити коронавірус. А що в Україні? Дані по всіх закупівель тестів в системі Prozorro.

Існує два види тестування вірусних інфекцій, зокрема і коронавірусу: тест на антитіла (експрес-тест) та тестування за допомогою полімерної ланцюгової реакції (ПЛР). Перший базується на виявленні у виділеннях (мокротинні) або крові антитіл до специфічних антигенів вірусу. Другий — на виявленні ДНК/РНК вірусу в крові чи слині і є найбільш точним методом діагностики COVID-19.

Cтаном на 25 березня, через електронну систему Prozorro державні структури закупили майже 15 000 тестів на суму 7,2 млн грн. Більшість з них (14 700) – це експрес-тести, що не дають можливості діагностувати наявність вірусу на ранніх етапах захворювання.

ПЛР-тести, які є найбільш точним методом діагностики COVID-19, купували лише в Тернополі та Львові. Зокрема, набори для виділення РНК вірусів Genekam купила База спеціального медичного постачання Тернопільської ОДА та Львівський обласний лабораторний центр.

Найбільше експрес-тестів купили в Київській (5600), Івано-Франківській (1600), Харківській (1400) та Одеській (1300) областях.

В Чернівецькій, Миколаївській, Дніпропетровській, Херсонській і Рівненській областях не закупили жодного тесту через Prozorro. Можна припустити, що ці області отримали їх від Міністерства охорони здоров’я. Миколаїв отримав 5000 експрес-тестів та 1200 ПЛР-тестів.

Такими є дані з Публічного модулю аналітики BI Prozorro на 25 березня. 

Хронологія закупівель тестів в Україні

11 березня МОЗ повідомило, що за кошти міністерства закупили майже 20 000 упаковок швидких тестів на COVID-19. Це дозволить протестувати понад 90 000 осіб. Заклади охорони здоров’я та органи місцевого самоврядування в регіонах почали закуповувати тести через Prozorro.

Першу закупівлю тестів в Prozorro оголосили 3 березня в Одесі. Тоді Міська клінічна інфекційна лікарня планувала придбати 10 000 експрес-тестів за 3,2 млн грн. Однак 18 березня закупівлю скасували “у зв’язку зі зміною технічного завдання”.

Найбільше тестів закупили в період з 17 по 24 березня, коли Кабінет міністрів України дозволив купувати лікарські засоби та медичне обладнання для боротьби з COVID-19, укладаючи прямі договори з постачальниками.

Однак, вже 20 березня парламент прийняв постанову, яка визначила порядок закупівель товарів, послуг і робіт, спрямованих на боротьбу з COVID-19. Вона значно ускладнила процедуру закупівель.

Чому тестів на COVID-19 все одно не вистачає?

На жаль, навіть проведені закупівлі та укладені договори, не є гарантією наявності тестів в лікарнях. DOZORRO отримує все більше звернень від замовників, про те, що договір укладають, але постачальник заявляє, що товар на складі закінчився.

Усі тести на виявлення COVID-19, що зараз є в Україні, іноземного виробництва. Оскільки сьогодні у світі також існує дефіцит на засоби тестування коронавірусу, постачальники не можуть вчасно імпортувати в Україну тести та поставляти їх у лікарні.

Найкраще, що може зробити в такій ситуації замовник — повернути гроші. Далі варто зібрати список потенційних постачальників, які продавали товар (у нашому випадку — тести) через Prozorro останні кілька днів. Ймовірність, що у них на складі товар ще є, набагато вища. Це нескладно зробити за допомогою Публічного модуля аналітики BI Prozorro за інструкцією.

І що далі?

Закупити достатньо тестів — це лише перший крок. В Україні масове тестування все ще не розпочалося. Через Prozorro закупили майже 15 000 упаковок тестів. Ще 20 000 закупило МОЗ. Україна отримує вантажі з Китаю, перший з яких містив 250 000 експрес-тестів. Однак, за даними Кабміну, станом на 27 березня в Україні протестували на COVID-19 лише 1401 людину.

Масове тестування дозволяє оперативно виявляти інфікованих людей. У такий спосіб хворі вчасно отримують необхідну медичну допомогу.

З іншого боку, люди, які знають, що інфіковані, самоізолюються, чим зменшують ймовірність заразити інших. Тестування дозволяє максимально локалізувати і не допускати поширення вірусу.

Джерело: biz.liga.net