Впевнені, що ви майже щодня чуєте про перебіг тієї чи іншої справи у Вищому антикорупційному суді. Але може, про сам суд ви знаєте небагато? Хочете знати більше? Ми зібрали для вас 12 фактів про Антикорсуд

  • Вищий антикорупційний суд — це вищий спеціалізований суд, до якого спрямовуються справи щодо корупційних злочинів, відмивання коштів, декларування недостовірної інформації тощо. Правосуддя наразі здійснюють 38 суддів (одного не вистачає по штату). Ідеться винятково про справи, які розслідують НАБУ під процесуальним керівництвом та САП

 

  • Уганда стала майже стійкою асоціацією боротьби за Антикорсуд. Бо цю ідею чимало представників влади не сприймали серйозно. У 2017-му президент Порошенко так не хотів Антикорсуду, що порівнював Україну з… Угандою, де подібний суд є.

 

  • Коли ідея незалежного Антикорсуду ще була не надто трендовою, у 2016 році, за необхідність його запуску через недовіру до судової системи та безкарність корупціонерів виступили лідери думок, наприклад, Святослав Вакарчук, Сергій Жадан і… патріарх Філарет!

 

  • Відбір до Антикорсуду був дуже ретельним та суворим, аби лише доброчесні та фахові кандидати стали антикорсуддями. Окрім Вищої кваліфікаційної комісії суддів, вперше у відборі брали участь міжнародні експерти – Громадська рада міжнародних експертів. Документи до ВАКС подали 342 кандидати. Серед 113 кандидатів, які дійшли до етапу співбесід, половина виявилися сумнівними після нашого аналізу.

 

  • До Закону “Про Вищий антикорупційний суд” було… 1925 правок! Юристи ТІ Україна проаналізували їх та надали свої рекомендації.

 

  • Антикорсудді могли б отримати понад 3500 корупційних справ зі звичайних судів. Це б просто паралізувало роботу суду. Проте зрештою вдалося залишити виключну юрисдикцію справам НАБУ та САП.

 

  • Суд почав приймати справи НАБУ-САП  5 вересня 2019 року. Тож рівно за місяць будемо святкувати день народження. До речі, запуск Антикорсуду затягнувся ще з 2016 року, коли почалася судова реформа. Як ми за нього боролися: http://bit.ly/accpolebytvy

 

  • Спочатку для роботи Антикорсуду передали будівлі, які потрібно було б ремонтувати… щонайменше два роки. Приміщення були непридатними навіть для розміщення великої кількості справ, не говорячи про здійснення правосуддя. Потім Антикорсуд переїхав у приміщення Печерського райсуду Києва. 2020 року парламент вирішив передати приміщення заводу Антонов у власність ВАКС.

 

  • Антикорсуд постійно перебуває у заголовках новин, тому що розглядає дуже резонансні справи. Наприклад, щодо скандального Окружного адмінсуду Києва, ексголовного фіскала Насірова, закопаних банок судді Чауса та депутатську “бурштинову” справу. Наразі на розгляді у ВАКС перебуває 172 кримінальні провадження. 

 

  • Перший вирок був щодо судді Посунся, яка не подала електронної декларації. Загалом їх наразі 14.

 

  • В Антикорсуді обвинувальний акт зачитували Насірову 10 хвилин. До передачі у ВАКС цю справу розглядав Шевченківський районний суд Києва… суд. Там суддя дозволив зачитувати  повний текст акту обсягом 774 сторінки. Це тривало два роки й так і не закінчилося.

 

  • Станом на серпень 2020 року Антикорсуд оголосив два “тюремні” вироки: депутату облради призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією, одеському судді — 7 років за ґратами.