28 травня Трансперенсі Інтернешнл Україна та Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ на спільному заході обговорили та оцінили реалізацію і перспективи антикорупційної та судової реформ. 

Після семи років роботи над створенням та розвитком антикорупційної інфраструктури ми зіштовхнулися з загрозою її руйнування через скасування норм законодавства рішенням КСУ. Крім того, на тлі абсолютно нового виклику у вигляді пандемії Covid-19, ми зіткнулися зі зміною політичного курсу та відходом від порядку денного реформ. У березні минулого року відбулися значні кадрові зміни в уряді та владі загалом. Запал до реформ та їх результатів суттєво згас. 

Попри це, робота над законодавчими ініціативами невпинно продовжувалася, у тому числі й для виходу із кризи конституційного судочинства, повернення повноцінного функціоналу НАЗК та забезпечення роботи інших органів антикорупційної інфраструктури. 

“У 2014 році люди вийшли на Майдан і дуже чітко висловили свою позицію: вони очікували справедливості й життя без корупції. Це дуже складні, амбітні цілі. Ми підтримуємо усі зусилля, які робляться для їх досягнення”, — відмітив під час обговорення Ремі Дюфло, Заступник Голови Представництва ЄС в Україні.

Під час заходу керівники й працівники антикорупційних органів, громадські активісти та експерти розповіли, що змінилося в нашій країні за останній час, та які сфери державного управління потребують особливої уваги в питанні протидії корупції.

Щодо важливості антикорупційної та судової реформ дуже влучно висловилися учасники  обговорення. 

“Судова реформа — це мати усіх реформ”, — зазначив Вальдемарас Сарапінас, Надзвичайний і Повноважний Посол Литви в Україні.

“А антикорупція — якщо не батько, то точно один із родичів у родині всіх реформ. Але чомусь його не хочуть бачити надміру в житті цієї чудової родини”, — додав Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Це дійсно так, адже антикорупційна реформа – одна із найскладніших та найбільш комплексних, яка червоною ниткою проходить через усі реформи в Україні.

Під час дискусії експерти та представники антикорупційних інституцій відзначили і деякі складнощі у комплексній боротьбі з корупцією в країні. 

“Є побоювання щодо наступу на антикорупційну інфраструктуру. Ми зараз більше працюємо в режимі збереження. Я вважаю, що процес, початий у 2014 році, не може бути зупинений”,  — зазначив Максим Грищук, в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

“Ми повинні розв’язати руки антикорупційним інституціям, інакше вони, навіть об’єднавшись, не зможуть виграти цю боротьбу. Знаєте, навіть за кордоном стежать за цими вашими битвами”, — додала Ека Ткешелашвілі, керівниця Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI).

На основі викликів, що постали перед нами у боротьбі з корупцією, експерти також виділили ряд пріоритетних дій.

Народний депутат, член Антикорупційного комітету Ярослав Юрчишин наголосив: “Маємо унікальну ситуацію, коли більшість парламенту має у своїй програмі антикорупційні компоненти… Але водночас ми знову повернулись на етап не розвитку, а захисту створеного раніше”.

Серед необхідних рекомендацій експерти виділили такі:

  1. Ухвалити закон про державну антикорупційну стратегію на 5 років.
  2. Ухвалити закон про підвищення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування та неподання декларації.
  3. Удосконалити закон про НАБУ, щоб усунути положення, які можуть бути потенційно визнані неконституційними. Видалити норму щодо дострокового звільнення чинного очільника Національного антикорупційного бюро.
  4. Удосконалити конкурсну процедуру відбору Директора НАБУ із залученням міжнародних експертів та наданням їм вирішальної ролі в процесі відбору.   Затвердити обрання серед кандидатів одного, а не двох претендентів на посаду.
  5. Змінити конкурсну процедуру відбору керівника САП із залученням міжнародних експертів, забезпечити додаткові гарантії незалежності САП як інституції.
  6. Запустити прозорий конкурс на голову АРМА та ухвалити закон для більш ефективної реалізації Агентством функції з управління активами.

Ека Ткешелашвілі наголосила на важливості продовження антикорупційної боротьби в країні і зазначила:

“Україна оголошує війну корупції. Не боротьбу, а війну! І її не можна виграти лише на одному полі бою — вона складається з різних битв. І коли ми говоримо про корупцію, то це системна проблема”.

Повне відео заходу тут.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(271) "“Антикорупція — якщо не батько, то точно один із родичів у родині всіх реформ. Але чомусь його не хочуть бачити надміру в житті цієї чудової родини."" ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

“Антикорупція — якщо не батько, то точно один із родичів у родині всіх реформ. Але чомусь його не хочуть бачити надміру в житті цієї чудової родини."

Андрій Боровик