Transparensy International Україна оприлюднює перший місячний аналітичний звіт про роботу системи закупівель ProZorro. Команда Програми інноваційних проектів підготовула дослідження, що охоплює дані за грудень 2016 року.

Керівник програми Віктор Нестуля описав зміст та методику звіту у своєму блозі на моніторинговому порталі DoZorro:

“На чому базується наша робота? По перше, це дані з модуля аналітики bi.prozorro.org. За допомогою цього, доступного загалу, інструменту ми відбираємо найважливіші цифрові показники системи. Звісно, ж ці дані будуть ціннішими, коли ми зможемо в наступні місяці порівнювати їх в динаміці. Зокрема, і в порівнянні з аналогічним періодом попередніх років (ProZorro стала обов’язковою лише з 1 серпня 2016). Тож наш перший звіт це той «нульовий рівень» від якого ми будемо рухатися далі в аналізі закупівель. Другий компонент – це те, що не може вирахувати поки що система на основі машинозчитуваних даних. Це інформація про реальну «зраду» з життя, яку можуть викрити поки що тільки реальні люди – учасники закупівель, замовники, громадські активісти. Тут нам інформацію дає портал DoZorro. Відгуки на цьому моніторинговому порталі привертають увагу до конкретних потенційно корупційних закупівель. Ми реагуємо на всі ці відгуки в юридичний спосіб. А реакція відповідних державних контролюючих органів на наші звернення теж є своєрідним показником роботи системи. І це теж входить до нашого звіту у цифровому вигляді.”

Звіт містить систематизовані статистичні дані, які відображають загальний стан системи, активність бізнесу, громадський моніторинг та реагування з боку контролюючих і правоохоронних органів на порушення.

 

Такі звіти тепер будуть публікуватися щомісяця і будуть у відкритому доступі. Журналісти, які мають бажання отримувати звіти ще до оприлюднення можуть оформити заявку на розсилку заповнивши форму: https://goo.gl/forms/Ru2U7RlryhuhS5ic2

Завантажити звіт за грудень можна за посиланням: ti_report_web_12.16