Transparency International Україна оцінює відсутність пояснень керівництва Генпрокуратури щодо закриття «справи Злочеського» як продовження тактики систематичної непрозорості і вимагає від правоохоронців прозвітувати про прийняті рішення.

Transparency International Україна та Центр протидії корупції 23 січня оприлюднили спільну заяву стосовно кричущої неповноти заходів, вжитих для розслідування злочинів, вчинених колишнім міністром екології Миколою Злочевським.

Ряд експертів та журналістів пов’язують закриття усіх кримінальних проваджень стосовно М. Злочевського з відсутністю незалежної позиції Генеральної прокуратури та виконанням політичних домовленостей.

Незважаючи на це, ніякої реакції та коментарів ситуації з припиненням розслідувань стосовно М. Злочевського від керівництва Генеральної прокуратури досі немає.

Така позиція Генпрокуратури є продовженням систематичної непрозорості та відсутності достовірної інформації про хід розслідувань значної корупції чиновників часів Януковича і повернення активів.

У зв’язку з цим, Transparency International Україна вимагає:

  1. Від Генерального прокурора Юрія Луценка:
    • невідкладно скасувати[1] рішення про закриття кримінального провадження за фактом[2] незаконного збагачення Миколи Злочевського та забезпечити належне розслідування і притягнення винних осіб до відповідальності;
    • невідкладно публічно повідомити, чи проводилось Генеральною прокуратурою службове розслідування за фактом надання службовими особами ГПУ листа, на підставі якого Лондонський суд зняв раніше накладений арешт з коштів компанії Злочевського, та у випадку його проведення прозвітувати про результати;
    • невідкладно сформувати публічний реєстр усіх кримінальних проваджень про корупційні злочини високопосадовців часів Януковича аналогічний тому, який ведеться по злочинах проти учасників Революції Гідності.
  2. Від директора НАБУ Артема Ситника – невідкладно публічно прозвітувати про результати розслідування факту надання службовими особами ГПУ листа, на підставі якого Лондонський суд зняв раніше накладений арешт з коштів компанії Злочевського.

[1] частина 6 статті 36 КПК України: Генеральний прокурор, керівник регіональної прокуратури, керівник місцевої прокуратури, їх перші заступники та заступники при здійсненні нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування мають право скасовувати незаконні та необґрунтовані постанови слідчих та прокурорів нижчого рівня у межах строків досудового розслідування, передбачених статтею 219 цього Кодексу.

[2] частина 5 статті 284 КПК України: Рішення прокурора про закриття кримінального провадження щодо підозрюваного не є перешкодою для продовження досудового розслідування щодо відповідного кримінального правопорушення.