23 червня світ відзначає Міжнародний день викривачів корупції – World Whistleblower Day. Це привід розповісти суспільству, що без викривачів боротьба з корупцією була б неможливою. І нагадати, що вони вкрай потребують підтримки та гарантії безпеки від держави.

Викривач — це не професія. Цьому не навчають в університетах, і ніхто не може спрогнозувати, хто і коли стане викривачем.

Викривачі це сміливці, які інформують про факти корупції, наприклад, на роботі або в університеті. Кожна держава, яка зацікавлена в протидії корупції, повинна захищати своїх викривачів і на рівні ухваленого законодавства, і на рівні його реалізації.

Згідно з дослідженням стану корупції, яке провело НАЗК разом з Антикорупційною ініціативою ЄС в Україні, частка потенційних викривачів значно впала за останні роки. Населення: знизилась з 14,7% до 10,1%, а серед підприємців — з 24,7% до 20,1%.

Дійсно, довіра до правоохоронної системи та судова практика не сприяють становленню потужного інституту викривача в Україні.

Попри це, ми переконані, що викривати корупцію потрібно. І саме викривачі є рушіями антикорупційних змін на рівні з ухваленням необхідного законодавства та впровадженням е-інструментів.

З нагоди Міжнародного дня викривача корупції юридичний радник Transparency International Ukraine підготував доступний матеріал про те, як викрити корупцію.

Чек-лист викривача виглядатиме приблизно ось так:

  1. Розібратися, що таке корупція.
  2. Виявити її та зафіксувати.
  3. Повідомити про неї зовнішніми або внутрішніми каналами.
  4. Отримати гарантований державою захист.
  5. За умови обвинувального вироку суду отримати свої 10% винагороди.
  6. Продовжувати жити далі.

Детально про нюанси законодавства та процедури можете ознайомитися на Українській правді.