23 червня світ відзначає Міжнародний день викривачів корупції – World Whistleblower Day #WWBD2019. Це нагода розповісти суспільству, що без викривачів боротьба з корупцією була б неможливою. І нагадати, що вони вкрай потребують підтримки та гарантії безпеки від держави.

Хто такі викривачі корупції?

Це сміливі громадяни, які інформують про факти корупції, наприклад, на роботі або в університеті. Одними з найвідоміших викривачів корупції в Україні за останні роки були полтавська суддя Лариса Гольник, яка відмовилася від хабаря «помічника» мера, і Ганна Соломатіна, яка публічно розповіла про корупцію в НАЗК. Минулого року наші юристи опрацювали більше сотні повідомлень від викривачів, які стверджували про порушення законодавства. Більше про підтримку ТІ Україна викривачів корупції у 2018 році читайте в річному звіті.

Як діяти, якщо вам відомо про факт корупції?

Скористайтеся електронним «Посібником викривачам» http://vykryvachi.trudovi.org/, де є всі відповіді на ваші питання.

Що в Україні з викриттям корупції?

Окремого закону про викривачів немає. А відтак і немає твердої гарантії безпеки від держави. Захищає потенційних викривачів тільки трудове законодавство, закони про доступ до публічної інформації та запобігання корупції. «Потенційних викривачів найбільше демотивує брак віри. Люди переконані, що змінити щось майже неможливо. Також їх зупиняє усвідомлення ризиків для себе. Вони хвилюються за власну безпеку та перспективу залишитися без роботи і грошей», – пояснює юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко.

Як почати підтримувати викривачів вже зараз?

Це надто легко для кожного, хто зараз має в руці мобільний. Глобальний рух Transparency International підготував набір гіфок та стікерів для соцмереж. Відкрийте пошук GIF на Facebook, Messenger або Instagram, введіть #WWBD2019 та побачите цей набір. Додавайте їх до своїх фото 23 червня!

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(427) "Потенційних викривачів найбільше демотивує брак віри. Люди переконані, що змінити щось майже неможливо. Також їх зупиняє усвідомлення ризиків для себе. Вони хвилюються за власну безпеку та перспективу залишитися без роботи і грошей" ["quote_author"]=> string(90) "Олександр Калітенко, юридичний радник ТІ Україна" }

Потенційних викривачів найбільше демотивує брак віри. Люди переконані, що змінити щось майже неможливо. Також їх зупиняє усвідомлення ризиків для себе. Вони хвилюються за власну безпеку та перспективу залишитися без роботи і грошей

Олександр Калітенко, юридичний радник ТІ Україна

А що в світі?

Якщо говорити про законодавство, то, наприклад, у ЄС до 2021 року всі держави-члени мають удосконалити свої національні закони за спільними стандартами.

Далі ми розповімо вам історії людей, як вони перемагали (але, на жаль, не завжди) корупцію в різних країнах світу. Це – одна з наших невеликих кампаній у соцмережах 2017 року #ЗахистВикривачам.

Поліція та хабарі

У 1959 році Френк Серпіко почав працювати у відділку поліції Нью-Йорка (NYPD) на випробувальному терміні. Свою першу офіційну доповідь про «широко розповсюджену, систематичну корупцію в поліції» Френк опублікував у 1967 році. Однак поліцейський департамент ніяк не зреагував. Скаргу від Френка отримав поліцейський комісар, пізніше – мер. Але й вони його проігнорували.

Чотири роки потому розчарований Серпіко викрив порушення NYPD у The New York Times і дав свідчення проти лейтенанта, залученого в схеми стягування плати з підпільних гральних закладів. Він став першим в історії офіцером, який свідчив про корупцію в Департаменті поліції Нью-Йорка. Френка підвищили до рангу детектива. А в травні 1972 року нагородили Медаллю пошани за чесність та хоробрість у боротьбі з корупцією. Три мільйони екземплярів книги «Серпіко» Пітера Мааса розійшлися світом.

Вотерґейт

Вільям Марк Фелт, агент FBI – Federal Bureau of Investigation який ховався під псевдонімом «Глибока глотка», у 1972 році оприлюднив інформацію щодо причетності президента США Річарда Ніксона до Вотерґейтського скандалу. Тоді в штабі демократів затримали п’ятьох шпигунів, які підслуховували, після чого було чимало інформаційних витоків.

Насамкінець внаслідок політичного скандалу президент пішов у відставку, а керівника штабу республіканців Холдемана та радника Президента Джона Ерлічмана покарали. Конфіденційність викривача Фелта зберігали аж до 2005 року. Нещодавно про нього зняли фільм «Вотерґейт: Падіння Білого дому».

Погане лікування

Бріджит Хайніш працювала доглядальницею в берлінському будинку для людей похилого віку. Вона повідомила менеджерів, що деяких з мешканців погано лікують. ЇЇ проігнорували. Після цього вона подала заяву про порушення кримінальної справи – і її звільнили.

Німецькі судові інстанції відхилили її вимогу, але Європейський суд з прав людини вирішив: право на свободу висловлення думки Бріджит порушили. Відтак працівника не зв’язує «присяга вірності» роботодавцю, якщо він здійснює протиправні дії. Після рішення Європейського суду Берлінський трудовий суд ухвалив компенсацію для Хайніш розміром 90 тис євро.

Завод в Угорщині

4 жовтня 2010 року більше 800 млн літрів каустичних червоних викидів вилили за межі резервуару на угорському заводі з переробки алюмінію. Сім людей загинуло, сотні поранені або вимушені покинути свої будинки у кількох селах, знищена приватна власність на десятки млн євро. Деякі працівники заводу знали про насування проблем із водосховищем, але директор погрожував їм, якщо вони повідомлять владу.

Закон про захист викривачів набув чинності лише через два роки після трагедії – у квітні 2012 року.

“Олімпійська” корупція

Журналісти Солт-Лейк-Сіті виявили натяки на щедрі подарунки для президента Міжнародного Олімпійського Комітету Хуана Антоніо Самаранча від чиновників за вибір місця проведення змагань. У той час, як інші співробітники МОК прийняли «антикризові заходи», Марк Ходлер спокійно заявив пресі у 1998 році, що звинувачення у підкупі не лише правдиві, а є ледь помітною верхівкою айсберга.

Він повідомив, що вже протягом 10 років працюють агенти, які беруть хабарі від мерів розміром до $1 млн. Самаранч погрожував Ходлеру судовим позовом. Але розслідування виявило, що хабарництво в МОК є: деяких членів виключили, інших попередили. Зрештою сам Марк далі був лижним тренером й служив Олімпійським іграм до смерті в 2006 році.

Словацький рефері

Один із найвідоміших викривачів Словаччини – Йозеф Жатько. У 2012 році, як футбольний рефері, він розкрив спроби команди підкупити його та посадових осіб на місцях. Окрім того, працюючи в Міністерстві внутрішніх прав, Йозеф розповів про викрадання палива урядовими водіями. Але його не послухали, лише сприйняли як рекомендацію робити це менш помітно. Але Йозеф оприлюднив це. На роботі його назвали «ображеним копом», який «базікає неаргументовану дезінформацію», протягом кількох місяців він мав чотири дисциплінарні обвинувачення, його зарплату скоротили в половину. Але врешті-решт його звинувачення підтвердилися: уряд раптово скоротив витрати палива на 30 тис літрів на місяць! Йозефа номінували на Global Integrity Award від Transparency International і нагородили премією «Біла ворона» за соціально корисні й сміливі громадянські дії.

Найвідоміший чеський викривач

Протягом чотирьох років Лібор Міхалек викрив два національні скандали, що зробило його найвідомішим інформатором в історії Чехії.У 1996 році його звільнили з Фонду національної власності після того, як він викрив розкрадання під час одного проекту. Але згодом виграв судову справу. У грудні 2010 року завдяки йому схопили на шахрайстві Міністерство охорони навколишнього середовища, яке хотіло запустити проект по очищенню води для побутових цілей на суму 120 млн євро і “злити” ці гроші Громадській демократичній партії.

Тодішній міністр охорони навколишнього середовища Павел Дробіл, чий радник Міхалек зробив аудіозапис схеми, пішов у відставку наступного дня. Лібор Міхалек отримав численні антикорупційні нагороди. У 2012 році його обрали до Чеського Сенату.