Глобальний антикорупційний рух Тransparency International пригадав 25 найгучніших корупційних скандалів світу за 25 років існування ТІ. Це хабарі й злочинні схеми, які вражають масштабами, “винахідливістю”, часто навіть лякають. Фігуранти цих скандалів — відомі політики, найвище керівництво країн, компанії. 

У топскандалів потрапили й відмивання грошей FIFA, і вкрадені державні активи за часів Януковича, і загальновідомі “Панамські папери”. Розповімо про деякі з них.

Siemens. Для багатьох Siemens став першим мобільним телефоном, але в Німеччині ця назва має й менш приємні асоціації. До 1999 року в Німеччині можна було легально зменшити податки на суму хабарів, виплачених за кордоном. Для цього їх треба було просто вказати як “корисні видатки”, якщо хабарі виплачувалися не державним посадовцям. Але у 2006 році стало відомо, що компанія Siemens протягом понад десяти років давала хабарі іноземним посадовцям та держслужбовцям на загальну суму понад $1,4 млрд. Проте зараз Siemens ніби виправилися й навіть фінансують програми з доброчесності та протидії корупції.

Кадиров. У Чечні кожен, хто отримує заробітну плату, мусить заплатити неофіційний “податок” у фонд, який контролює Рамзан Кадиров. В той час як частина коштів із фонду пішла на побудову мечетей і житлових будівель, велика частина видатків досить неоднозначні. Наприклад, з нього Кадиров організував собі пишне святкування дня народження за участі зірок і сесію боксу з Майком Тайсоном. 

Чому в Тунісі нема МакДональдсу? Тому що франшизу отримав бізнес, у якого не було зв’язків з урядом. А президент Бен Алі з 1987 по 2011 запровадив закони, згідно з якими компанії мусили отримувати урядовий дозвіл, щоб вести діяльність у певних сферах. Таким чином ринок фактично монополізували компанії, наближені до уряду. Сім’я Бена Алі так “заробила” $13 млрд.

Як одна сім’я захопила цілу країну. Про цей скандал стало відомо завзяки великому витоку даних — електронних листів трьох братів бізнес-імперії Гупта, які переїхали з Індії до Південної Африки. Виявилося, що родина Гупта захопила майже всю країну, витягуючи державні гроші на рахунки власних компаній — як мінімум, $7 млрд. Це стало можливим через близькість сім’ї Гупта до президента Джейкобу Зуме, який пішов у відставку після розслідування. 

Найбільша демонстрація за 30 років. У червні в Чехії на протести вийшли близько 200 тисяч людей з вимогою відставки прем’єр-міністра Андрея Бабеша. Приводом стала кримінальна справа проти Бабіша за підозрою в шахрайстві з фондами Європейського союзу. Стверджується, що сімейна фірма Бабіша отримала субсидії в розмірі $2 млн від ЄС з порушенням закону. Єврокомісія також звинуватила прем’єра Чехії в конфлікті інтересів при отриманні дотацій для його холдингу Agrofert.

Підписуйтесь на наш телеграм-канал: https://t.me/fightcorruptor 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(281) "У 2006 році стало відомо, що компанія Siemens протягом понад десяти років давала хабарі іноземним посадовцям та держслужбовцям на загальну суму понад $1,4 млрд. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

У 2006 році стало відомо, що компанія Siemens протягом понад десяти років давала хабарі іноземним посадовцям та держслужбовцям на загальну суму понад $1,4 млрд.