18 березня Вища рада правосуддя розглянула 39 кандидатур та внесла подання Президентові України про призначення 35 суддів. У поданні 22 судді, 11 адвокатів і 2 науковців, які претендують на посади Антикорупційного суду та Апеляційної палати ВАС.

Ще по дві кандидатури до кожної з інстанцій поставили на паузу. Рішення щодо адвокатів Євгена Крука та Маркіяна Галабали, а також викладачів Сергія Боднара та Володимира Цікала буде ухвалено до 28 березня.

Серед фіналістів — 7 правників зі “списку 55 негідних”, раніше опублікованого громадськими організаціями. Це судді Інна Білоус, Андрій Біцюк, Володимир Воронько, Віктор Маслов, Оксана Олійник та Валерія Чорна, адвокат Сергій Мойсак.

Загалом ВРП цікавилося досвідом у кримінальному судочинстві, причинами низьких доходів і рівнем стресостійкості. Серед іншого, Рада мала питання і до тернопільської судді Інни Білоус, яка виносила рішення про заборону мирних зібрань під час Революції Гідності. Викладач зі “списку 55-ти” Володимир Цікало мусив відповідати на питання щодо адмінпротоколу за керування авто у стані алкогольного сп’яніння. Водночас члени ВРП вирішили оминути питання квартири за 2,4 млн грн, яку в 2016 році придбала матір судді Валерії Чорної.

Раніше Громадська рада міжнародних експертів заблокувала 42 недоброчесних кандидати. Опісля Вища кваліфікаційна комісія суддів не внесла до фінального списку ще 12 суддів.

Нагадаємо, 6 березня Вища кваліфікаційна комісія суддів визначилася з фінальним списком претендентів на посади Антикорупційного суду та Апеляційної палати ВАС.

Більше новин щодо запуску ВАС читайте за тегом #Антикорсуд.