11 квітня Президент Петро Порошенко підписав укази про призначення 38 суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати ВАС. Опісля правники склали присягу українському народові. Таким чином склад ВАС сформовано, і судді можуть виконувати обов’язки.

Щоб Антикорсуд почав ефективно функціонувати, треба провести збори суддів, обрати голову, набрати апарат і помічників суддів. Окрім того, низку технічних завдань покладено на органи державної влади.

Конкурс до Антикорсуду тривав близько 8 місяців, під час якого важливу роль відіграла Громадська рада міжнародних експертів. ГРМЕ перевірила на доброчесність 113 правників. Заблокувавши 42 недоброчесних кандидата, експерти довели свою безкомпромісність та фаховість.

Трансперенсі Інтернешнл Україна взяла на себе обов’язок підтримати формування та запуск ВАС. Ми послідовно виступали за те, щоб Антикорупційний суд брав до розгляду справи, підслідні НАБУ та САП. Організація неухильно відстоювала “ключову роль” Громадської ради міжнародних експертів у процесі добору суддів. Спільно з іншими громадськими організаціями та міжнародними партнерами вдалося добитися ухвалення Закону України “Про Вищий антикорупційний суд” у редакції, що відповідає інтересам українського суспільства.

Також ТІ Україна разом з Центром протидії корупції, Фундацією DEJURE та Автомайданом проаналізували судові рішення, майно, бізнесові та політичні зв’язки кандидатів та їхніх родин і визначилися з 55 кандидатами, яких громадськість не рекомендувала до призначення. Лише 7 правників з цього переліку потрапили до Антикорсуду. Це судді Інна Білоус, Андрій Біцюк, Володимир Воронько, Віктор Маслов, Оксана Олійник та Валерія Чорна, адвокат Сергій Мойсак.

Більше новин щодо запуску ВАС читайте за тегом #Антикорсуд.