24 січня ще 8 правників втратили шанс стати суддею Антикорсуду. Громадська рада міжнародних експертів та Вища кваліфкомісія суддів пропустила далі лише суддю Володимира Воронька.

Комісія провела співбесіди із 7 кандидатами. Це судді та екс-судді Володимир Воронько, Олеся Ковтуненко, Юрій Крутій, Андрій Сало, Андрій Яковенко та адвокати Тетяна Круценко і Сергій Федяєв. А судді Руслан Бондарчук та Мар’ян Головчак подали заяви про припинення участі в конкурсі.

У понеділок відбудеться останнє спільне засідання ВККС та ГРМЕ. На ньому розглянуть досьє лише 2 кандидатів: суддя В’ячеслав Піковський та доцент Ірина Смазнова.

Суддя Господарського суду Дніпропетровщини Володимир Воронько восени 2018 року у спорі з миколаївською митницею виніс рішення на користь компанії, що придбала борг постачальника палива для Трейд Коммодіті (фігурант кримінального провадження НАБУ про продаж палива Міністерству Оборони). Кандидат наполегливо переконував, що були порушення зі сторони митниці під час оформлення товару в морському порті.

Обґрунтовані сумніви у доброчесності екс-судді Олесі Ковтуненко викликали 2 автомобілі та 4 терміни перебування поспіль на посаді голови суду. У 2012 році кандидат придбала автомобіль Lexus ES 350 за 100 тис. грн, а протягом 2011 2013 років не декларувала право користування Toyota Camry. За словами Ковтуненко, Lexus мав “системні проблеми з двигуном”, а Camry суддя користувалася лише як пасажир. Також, за словами кандидата, прийняття нового закону про судоустрій дозволило їй посісти адміністративну посаду голови суду понад 2 терміни поспіль.

Суддя Ленінського районного суду Миколаєва Юрій Крутій був винесений на спільне засідання у зв’язку з недекларуванням частини квартири, гаража, частим порушенням принципу гласності і відкритості судового процесу та винесенням рішень російською мовою. Кандидат пояснює порушення при декларуванні своєю “неуважністю” та відмовляється визнати порушення принципу гласності і відкритості судового процесу, вважаючи, що ним часто “зловживають”. Зокрема, у 2015 році під будівлю суду місцеві активісти принесли сміттєвий бак і у судді з’явилися підозри, що він може стати об’єктом “сміттєвої люстрації”. Окрім того, Крутій вважає, що процесуальний закон дозволяв йому виносити рішення “рідною мовою більшості населення регіону”.

Одеська адвокатка Тетяна Круценко пояснювала невідповідність задекларованих доходів рівню життя: будинок та садовий будинок, авто, 2 земельні ділянки у передмісті Одеси. Її сімейний дохід за 20 років склав приблизно 400 тис. грн. Кандидатка пояснювала активи допомогою родичів. Звідки такі гроші у колишнього чоловіка їй невідомо.

Улітку 2018 року патрульні зупинили суддю Рівненського окружного адмінсуду Андрія Сала за перевищення швидкості при обгоні. Той відмовився від проходження огляду на сп’яніння через “обґрунтовані сумніви щодо належного технічного стану приладу”. Окрім того, Сало перебував за кермом незадекларованої автівки. Не декларування автівок суддя мотивував роз’ясненням НАЗК, де зазначено, що декларується майно, право на яке зберігається станом на 31 грудня.

Міжнародні експерти висловили застереження щодо адвоката Сергій Федяєва, оскільки він міг бути частиною групи, яка незаконно заволоділа квартирою. Нібито постраждалий власник стверджував про фальшиві документи про передачу права власності на ім’я батька кандидата до ВАС. Також, на питання про офіційність доходів, які відсутні в довідці НАБУ, кандидат зазначив: “Можливо, НАБУ цього не бачить”.

У 2013 році щодо судді Коломацького районного суду Андрія Яковенка було порушено кримінальне провадження за корупційне правопорушення. Особа дала йому 8 000 грн за винесення певного рішення. Кандидат стверджує, що агент-провокатор, використовуючи свої спеціальні знання та навички, змусив його вчинити правопорушення, тож злочину він не вчиняв. До того ж, згідно із законодавством, жодних перешкод для його призначення як судді не існує.

==========

Нагадаємо, на попередніх обговореннях ГРМЕ та ВККС не підтримали 32 кандидатів. Останнє спеціальне спільне засідання відбудеться 28 січня.

28 січня на порядку денному:

  • суддя Придніпровського районного суду міста Черкас В’ячеслав Піковський;
  • викладач Національного університету “Одеська юридична академія” Ірина Смазнова.

Нагадаємо, ГРМЕ винесло на спільне засідання з ВККС 49 кандидатів. Розглянути їхні досьє міжнародники повинні до кінця місяця.

Громадські організації зі свого боку оприлюднили список з 55 негідних Вищого антикорупційного суду. Усі зібрані матеріали вони спрямували до ГРМЕ та ВККС.