Як вони вплинуть на країну-окупанта?

Євросоюз анонсував деталі п’ятого пакету санкцій проти росії у відповідь на звірства окупантів на Київщині. 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що ЄС планує заборонити:

  • імпорт вугілля з росії;
  • транзакції щодо чотирьох ключових банків рф повністю;
  • російським кораблям і кораблям з російськими операторами заходити у порти країн ЄС, за винятком гуманітарних, енергетичних і сільськогосподарських вантажів;
  • російським і білоруським операторам дорожнього транспорту працювати в ЄС;
  • експортувати до рф високотехнологічну продукцію: квантові комп’ютери і напівпровідники, провідне обладнання для машинобудівної промисловості та транспорту тощо;
  • російським компаніям брати участь у держзакупівлях ЄС;
  • імпорт низки товарів: від виробів з деревини, цементу до морепродуктів та лікерів, щоб закрити прогалини у санкціях між рф та Білоруссю.

Ці санкції ще має затвердити своїм рішенням Рада ЄС. Очікується, що це зроблять у найближчі два дні — 6 або 7 квітня.

Також ЄС розширить списки осіб, до яких застосовують персональні санкції.

Однак наскільки ці заборони вплинуть на торгівлю рф в Європі?

Вугілля становило лише 3,5% загального експорту росії у 2020-2021 роках. Для порівняння, на нафті і нафтопродуктах росія заробляє вдесятеро більше — їхня частка становить понад 36%. З європейських країн російське вугілля купували Нідерланди, Польща, Німеччина, Італія, Франція та Іспанія.

Саме тому більш очікуваним і дієвим є ембарго саме на нафту. Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС зараз працює над наступним пакетом санкцій, у який має потрапити зокрема ця заборона. 

Транспортні обмеження значно ускладнять торгівлю рф. Водночас, якщо білоруському та російському транспорту справді заборонять в’їзд в ЄС, активістам більше не треба буде блокувати вантажівки з номерами цих країн на кордонах. Україна проводила консультації з урядами Польщі і країн Балтії, щоб вони закрили свої сухопутні кордони з росією та Білоруссю. 

Заборона експорту високотехнічної продукції також матиме вплив на росію. Різна апаратура і транспорт разом складають 46% того, що рф купує за кордоном. Звісно, високотехнологічна продукція — це лише частка. Однак це переважно саме ті товари, яких в росії взагалі не виробляють. Відповідно їх буде дуже складно замінити. Хоча дещо, ймовірно, будуть і далі купувати на Сході, зокрема в Китаї.

Після того, що світ побачив на Київщині, зокрема в Бучі та Ірпені, коли її покинули окупаційні війська росії, не можна обмежитися частковими санкціями. 

Ми закликаємо ЄС заборонити імпорт усіх російських енергоресурсів та заборонити транзакції і відключити від SWIFT всі російські банки. Зі збіднінням можна впоратися, повернути тисячі людських життів — ні.