Минулого тижня стало відомо, що в конкурсі на нового очільника Державної митної служби переміг Максим Нефьодов. Когось ця новина втішила (хто роками чекає на реформу митниці), когось – трохи засмутила (бо сферу закупівель покинув один із найактивніших реформаторів). Що чекає на митницю найближчі два роки – розповідаємо 5 пунктів плану реформ від Максима Нефьодова.

Електронна митниця. Це максимальна електронізація митних процесів. Що це дає? Якщо двома словами – зниження корупції. При перевірці на кордоні менше вирішуватиме настрій інспектора, більше – факти й документи. З іншого боку, е-митниця значно полегшує роботу інспекторів і прискорює митні процедури, що не може не радувати всі сторони процесу.

Також у митних процедурах з’явиться автоматизований ризик-менеджмент. Це означає, що потенційних порушників митних правил шукатиме система за визначеними індикаторами, а не митний інспектор за інтуїцією. За схожою схемою вже успішно працює система ризик-індикаторів DOZORRO, яка виявляє підозрілі закупівлі. Щоб ця система працювала якісніше, потрібна, у тому числі, інтеграція з базами даних інших органів.

Кадри. Із часом митників планують перевести на строкові контракти, збільшити зарплати до ринкового рівня в регіонах, де базується персонал, і запровадити страхування професійної відповідальності. Окрім того, організують навчання та активну внутрішню комунікацію між співробітниками. Таким чином, більш професійні працівники митниці = кращий сервіс.

«Ідеальний» та інноваційний митний пост. Щоб кожен пункт став таким – без черг і з кращим сервісом й умовами роботи – бракує камер із дистанційним керуванням, сканерів, автоматичного вагового контролю та розпізнавання номерів автомобілів. Кошти на це планують брати за рахунок державно-приватного партнерства та донорів.

Митна спільнота ЄС. Аби інтегруватися до цієї спільноти з користю, Україна має наблизити частину правових норм до міжнародних стандартів та оновити митний кодекс. Тоді спільний контроль на кордоні, обмін митною інформацією та транскордонне співробітництво працюватимуть злагоджено.

Зміна функціоналу. Йдеться про реорганізацію структури Державної митної служби, відкриту довідкову базу для бізнесу та аудит завершених митних перевірок.
Що відбуватиметься, а що, навпаки, затягуватиметься із запланованих реформ – будемо розповідати на сторінках ТІ Україна.