23 січня 2020 року світ дізнається результати Індексу сприйняття корупції, який щорічно публікує глобальний антикорупційний рух Transparency International. Від цього дня почнеться новий рік, за який влада має зробити все можливе, аби знизити рівень корупції в країні й поставити done поряд із рекомендаціями міжнародної мережі ТІ.

Що таке Індекс сприйняття корупції?

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) — найвідоміший показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. З 2012 року TI застосовує сучасну методику розрахунку.

Стоп. А чому саме «сприйняття» корупції?

Індекс вимірює саме сприйняття, а не рівень корупції. Бо корупція цілеспрямовано приховується. Про неї зазвичай стає відомо внаслідок гучних справ, судових рішень і журналістських розслідувань. Тому кількості хабарів, вироків, судових процесів або звинувачень замало для того, щоб виміряти рівень корупції в державі. Важливо, що CPI забезпечує нейтральність та різні точки зору, особливо коли мова йде про різні політичні режими.

Добре, а як вимірюють СРІ?

Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Але чимало досліджень не беруть до уваги всі країни світу. Тому джерел оцінки CPI може бути менше. Наприклад, у 2018 році сприйняття корупції в Україні вимірювали завдяки 9 джерелам.

Я вчора дав/дала хабар. Це теж вплине на місце України в рейтингу?

Не зовсім так. Індекс оцінює корупцію в державному секторі — політичну та адміністративну, а не побутову корупцію. CPI не охоплює приватний сектор.

Бачу, що країна має бали й місце. Що важливіше?

Запам’ятайте, що ключовою є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) — слідів корупції майже немає в суспільства.

Важливіша кількість балів, а не сходинка країни, бо місце може змінитися відповідно до кількості досліджених країн саме цього року. Країна включається до CPI, якщо є принаймні три джерела. #CPI2018 включав 180 країн світу.

Інтерактивну інфографіку за 2018 рік можна подивитися тут: http://cpi.ti-ukraine.org/

Хто буде лідером Індексу сприйняття корупції 2019 року, де корупції побільшало, де поменшало і зрештою скільки балів матиме Україна — про це дізнаємося трохи більше ніж за тиждень. Стежте за публікаціями протягом цього часу.