У нас скоро свято – 5 років як ТІ Україна отримала повну акредитацію представника глобального антикорупційного руху Transparency International. Ми вже розповіли, як за цей час втілили інновації в Україні, відомі на весь світ, і вдосконалили антикорупційну інфраструктуру. Сьогодні ж згадуємо, як українські міста змінилися на краще.

Міста конкурують між собою, аби бути найкращими. Передусім завдяки програмі Transparent Cities. У 2017 ми оприлюднили Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. І після цього почалися справжні змагання. Міськради покращували свої сайти, дедалі частіше оновлювали інформацію для громадян й ділилися з нами ледь не щотижня новинками в своєму місті. І що 2 роки по тому? Середній показник прозорості зріс на 12 балів! Якщо в 2017 році першу сходинку посів Львів з 59,7 бала зі 100, то зараз цього замало. Місто-лідер Дрогобич має понад 85 балів! Перевірити ваше місто можна тут http://bit.ly/transparentcities_rating. І зовсім скоро вже буде Рейтинг 2019 року.

Вгорі рейтингу – більше інвестицій. А значить комфортніше місто для громадян. Наприклад, Маріуполь – серед міст-лідерів Рейтингу прозорості. І міська рада вважає це одним із критеріїв залучення іноземних інвестицій. Місто залучило 12,5 млн євро для оновлення громадського транспорту. Відтак чим більше відкритих даних, тим більше грошей у вашого міста. Мерія Дрогобича теж пов’язала прихід інвесторів у 2018 році з високими показниками в Рейтингу прозорості інвестиційного сектору. Вже зараз можна сказати, що 1 бал зі 100 у нашому рейтингу дорівнює приблизно 200 тис. гривень інвестицій.  До речі, в наступному оцінюванні інвестиційна сфера буде включена до загального рейтингу та може значно вплинути на позиції міст.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(426) "Вже зараз можна сказати, що 1 бал зі 100 у нашому рейтингу дорівнює приблизно 200 тис. гривень інвестицій.  До речі, в наступному оцінюванні інвестиційна сфера буде включена до загального рейтингу та може значно вплинути на позиції міст." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Вже зараз можна сказати, що 1 бал зі 100 у нашому рейтингу дорівнює приблизно 200 тис. гривень інвестицій.  До речі, в наступному оцінюванні інвестиційна сфера буде включена до загального рейтингу та може значно вплинути на позиції міст.

Ділимося знаннями з міською владою та активістами. Йдеться про те, як зробити місто прозорішим, чому цей процес зовсім безболісний, а результати – ой які приємні, проводили тренінги з фандрейзингу та ефективної комунікації між громадою та владою. Більш того, допомагали локальним організаціям втілювати власні ініціативи. 12 організацій отримали субгранти, і за час реалізації їх проєктів міста підвищили рівень прозорості на 19%. За ці роки команда програми провела 26 тренінгів, 20 презентацій та залучила до них понад 1000 учасників. Більше про це в наших річних звітах – http://bit.ly/tiukraine_annualreports. А в цьому році команда «Прозорих міст» розробила настільну гру, завдяки якій можна дізнатися про інструменти впливу на владу та обрати найкращий для вирішення проблеми, що турбує мешканців.

Містяни дізнаються про своє місто та контролюють владу. Закупівлі із порушеннями в містах України не проходять повз DOZORRO-спільноту. Регіональні координатори вже надіслали 30 тисяч звернень до правоохоронних та контролюючих органів. А ще процедура реалізації державного майна в регіонах стала прозорішою завдяки тому, що міські ради долучилися до системи ProZorro.Продажі.  

Для міських рад, яких надихає прозорість, проте не знають, за що хапатися, вже є збірник із готовими рецептами та практиками http://bit.ly/transparentcities_recipe

Наступного тижня – нова порція перемог до Дня народження ТІ Україна. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(185) "За ці роки команда програми провела 26 тренінгів, 20 презентацій та залучила до них понад 1000 учасників. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

За ці роки команда програми провела 26 тренінгів, 20 презентацій та залучила до них понад 1000 учасників.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.