З 2016 року кожен українець може купити чи орендувати державне майно через електронний майданчик Prozorro.Продажі. За неповних 5 років існування платформи відбулося понад 350 тис. аукціонів, які поповнили державну скарбницю на 35 млрд. грн. При цьому оберти торгів щороку зростають. Тільки за 2020-й дохід організаторів склав понад 11 млрд грн.

Втім, хоча цифри і вражають, бізнес та прості громадяни все ще погано обізнані, як працюють ці електронні торги та яку користь можуть принести кожному. Оскільки в електронних аукціонах використовується професійна лексика, у цьому матеріалі ми розповімо про найбільш вживану термінологію, яка допоможе зрозуміти мову продажів та сам механізм аукціонів.

Як продається державне майно?

Раніше державні продажі проходили, як правило, за зачиненими дверима у владних кабінетах, а доступ мали лише поінформовані люди. Тепер державне майно продають або здають в оренду виключно через Е-аукціони в системі Prozorro.Продажі, на створення та запуск якої не було виділено жодної бюджетної гривні.

Платформа Prozorro.Продажі діє за принципом “всі бачать усе”. Інформація про плани продажів є у відкритому доступі. При цьому, не тільки кожен учасник, але й будь-хто охочий може спостерігати як відбувається аукціон в режимі онлайн, а після завершення торгів — переглянути у системі всю інформацію та документи переможця та всіх інших учасників. Це забезпечує рівний доступ до торгів, а також сприяє контролю з боку громадськості та допомагає державі реалізувати майно за ринковими цінами.

Як Prozorro.Продажі працює зсередини?

Електронна торгова система Prozorro.Продажі — дворівнева. Це означає, що вона складається із центральної бази даних (ЦБД), тобто об’єднує інформацію про всі лоти, які виставлені на продаж (перший рівень). ЦБД не взаємодіє з учасниками торгів, а відповідає лише за безперебійну роботу самої системи. Натомість організатори та учасники торгів “спілкуються” із системою через акредитовані електронні майданчики, які підключені до системи (другий рівень). Завдання цих майданчиків — якісна консультативна підтримка як покупців, так і продавців. З переліком майданчиків можна ознайомитись на самому порталі системи.

Хто може брати участь в аукціонах?

Правила для всіх однакові: перемагає в аукціонах той, хто запропонує найвищу ціну, а не той, у кого є потрібні знайомства у владних кабінетах. Учасниками можуть бути зареєстровані компанії, фізичні особи-підприємці та звичайні фізичні особи. Відбувається Е-аукціон одночасно на всіх майданчиках. Учасниками аукціону є автоматично всі, хто надав свої ставки через будь-який із під’єднаних майданчиків. Торги відбуваються анонімно, а імена учасників відкриваються лише після завершення аукціону, що допомагає мінімізувати корупційний вплив.

Професійна лексика

Для того, щоб почувати себе впевненим учасником аукціону, важливо розуміти “мову продажів”. 

  • Аукціон — конкурсна процедура, яка полягає в повторюваному підвищенні ціни, що проводиться у три етапи в режимі реального часу. Кожен учасник має право підвищити ціну на власний розсуд, але не менше, ніж на мінімальний крок аукціону, встановлений в оголошенні торгів. 
  • Вартість лоту — це стартова ціна майна, яке виставляється на продаж або оренду. Вартість лоту встановлюється на основі балансової вартості, крім випадків, де має проводитися нова оцінка майна.
  • Гарантійний внесок  сума коштів, що становить визначену у відсотках частину стартової ціни об’єкта продажу чи оренди, яка вноситься потенційним покупцем для забезпечення виконання його зобов’язання щодо участі в аукціоні у вигляді грошових коштів або банківської гарантії.
  • Лот — це об’єкт, що виставляється для продажу на аукціоні. Такими об’єктами можуть бути єдині майнові комплекси, будівлі та споруди, акції підприємств, транспортні засоби та навіть металолом.  
  • Організатор аукціону —   в залежності від виду власності майна (державного чи комунального) організатором може виступати Фонд державного майна України, його регіональні відділення, виконавчі органи територіальних громад, органи приватизації, орендодавці та в певних випадках балансоутримувачі.
  • Паспорт лоту —  це документ із найменуванням, якісними, технічними та кількісними характеристиками активу. 
  • Переможна ціна лоту —  ціна, встановлена покупцем, яка виявилась найвищою за результатами проведення аукціону. 
  • Ринкова вартість —  це найбільш імовірна ціна, за якою об’єкт може бути куплений в ринкових умовах.
  • Учасник/покупець —  фізична   або   юридична   особа,   яка   виявила   бажання зареєструватись як учасник аукціону. Участь в аукціоні можуть брати громадяни України, іноземні громадяни, а також зареєстровані на території України юридичні особи та юридичні особи інших держав. Заборонено бути покупцем торгів (ст. 8 Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” та ч. 4 ст. 4 Закону України “Про оренду державного і комунального майна”) особам, які походять з держави-агресора Росії, а також учасникам, які використовують інвестиції з офшорів без прозорої структури власності.

Низька обізнаність та міфи про роботу електронних торгів обмежують можливості звичайних громадян та підприємців вигідно купити чи орендувати державне майно. Викладена у нашому матеріалі “абетка продажів” є важливою для розуміння базових понять з реалізації держмайна, а також допоможе сміливо брати участь у торгах та спілкуватися із системою на “спільній” мові.