Ініціативна група громадських організацій подала заяви про включення до Глобального акту Магнітського Генпрокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Включення до акту передбачає запровадження персональних санкцій США.

Глобальний акт Магнітського — це закон США, що дозволяє блокувати активи та накладати заборону на в’їзд до США осіб, що здійснили порушення прав людини або причетні до корупції.

20 громадських організацій* вважають, що генпрокурор Юрій Луценко та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повинні бути включені до акту через кричущі порушення прав людини, саботаж реформ, корупцію та перешкоджання правосуддю.

Крім санкцій на Заході активісти вимагають відставок Луценка та Авакова, а також не допущення їх до посад у майбутньому.

Через свою діяльність ці політики стали токсичними, а тому повинні піти з посад та понести відповідальність.

Саме з такими вимогами сьогодні під стіни Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ вийшли активісти. Вони обгородили будівлі, де працюють Луценко і Аваков, стрічками та встановили таблички “Обережно. Токсично” і “Danger. Toxic”.

Перебування на посадах Луценка й Авакова є небезпечним для України і вже несе багато шкоди. Через це обоє повинні бути покарані шляхом звільнення з посад та внесення у санкційний список.

antac.org.ua

ЧОМУ ЛУЦЕНКО ТА АВАКОВ ПОВИННІ ПІТИ І ОПИНИТИСЯ ПІД САНКЦІЯМИ?

Саботаж реформ

Генпрокурор Луценко та міністр внутрішніх справ Аваков несуть політичну відповідальність за провал реформ прокуратури та поліції.

Під ширмою “реформ” Луценко та Аваков монополізували силовий сектор та взяли під свій контроль стару корумповану систему.

Правоохоронні органи замість боротьби з корупцією — очолили її, а замість арешту кримінальних авторитетів — стали їхніми кращими друзями.

Напади та вбивства активістів і журналістів

Єдині, хто протистоїть криміналітету та корупції, — активісти та журналісти. Як результат, вони стають мішенями для переслідувань і нападів.

Лише з 2017 року в Україні скоїли понад 55 атак на активістів та журналістів, з них 4 вбивства — Катерини Гандзюк, Ірини Ноздровської, Миколи Бичка та Віталія Олешка.

Розслідування цих злочинів усіляко саботуються з боку прокуратури та поліції. У жодному із випадків замовники не покарані. Частину справ взагалі закрили через спливання термінів розслідування.

У кінці квітня 2019-го Генпрокуратура пом’якшила статтю обвинувачення Владиславу Мангеру, який тепер переслідується не за замовне вбивство, а за організацію завдання тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк. Нагадаємо, що на Катю вилили літр (!) сірчаної кислоти.

У той же час Нацполіція від самого початку саботувала слідство у справі Гандзюк. Намагалися повісити все на непричетного стрілочника і “нагодувати” цією брехнею суспільство. Якби не робота журналістів, він би і досі сидів за нескоєний злочин.

Юрій Луценко та Арсен Аваков несуть політичну відповідальність за напади та мовчазне покривання замовників.

Корупція та перешкоджання правосуддю

Крім того, син Арсена Авакова Олександр та заступник Сергій Чеботар організували корупційну схему з розкрадання 14 млн грн на рюкзаках для потреб Антитерористичної операції на Сході України. Реальну відповідальність у “справі рюкзаків” ніхто не поніс.

Наразі Аваков через своє відомство та у змові з прокурорами сфабрикували кримінальну справу проти експертки Надії Бугрової і чинять тиск за її професійну діяльність. Бугрова провела товарознавчу експертизу і підтвердила завдання 14 млн грн збитків у “справі рюкзаків”.

Генпрокурор Луценко своєю чергою покриває свого заступника — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького, який прийняв постанову про закриття справу рюкзаків.

ГПУ не побачило порушень у закритті слідчим головного управління СБУ провадження стосовно самого Холодницького в “акваріумній справі”, де виявлені докази перешкоджання слідству в справах НАБУ Назаром Холодницьким.

Зливання справ Януковича та його соратників

Юрій Луценко долучився також до того, щоб допомогти екс-президенту Віктору Януковичу та його соратникам вийти сухими із води. Саме Генпрокуратура допомогла їм зберегти свої активи та уникнути відповідальності.

За генпрокурорства Луценка із санкційного списку ЄС були виключені Андрій та Сергій Клюєви, Юрій Іванющенко, Олена Лукаш.

Ні Янукович, ні його соратники досі не притягнуті до відповідальності за корупційні злочини, хоча Юрій Луценко йшов на посаду Генпрокурора з обіцянкою покарати винних.

Саме ГПУ за Юрія Луценка ще восени 2016 року закрило кримінальне провадження проти Злочевського, який підозрювався у незаконному збагаченні та відмиванні грошей.

Широко розрекламована спецконфіскація в справі, яку розслідував прокурор Костянтин Кулик, зроблена на підставі дуже сумнівного засекреченого рішення. Дуже ймовірно, що ці кошти згодом доведеться повернути на підставі рішення Європейського суду.

Відсутні розслідування справ Майдану

Протягом усього періоду свого керівництва Юрій Луценко не сприяв, а навпаки саботував розслідування справ Майдану.

Департамент спецрозслідувань, який веде розслідування цих справ, родини Небесної Сотні та їхні адвокати неодноразово заявляли про перешкоди з боку Генпрокурора.

Справи, до яких Луценко мав інтерес, просто забрали у непідконтрольних йому прокурорів і розвалили. Зокрема це стосується справ Клименка, Іванющенка, Злочевського, Калетніка, Табачника, справ щодо привласнення Межигір’я, Сухолуччя та “вишок Бойка”.

Саме “завдяки” Луценку Олена Лукаш може уникнути відповідальності. Майже закрили справу по епізоду щодо сина екс-генпрокурора Віктора Пшонки Артема.

Луценко особисто опікувався закриттям кримінальної справи щодо голови Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка, причетного до винесення десятків неправосудних рішень щодо майданівців.

ПЕРЕЛІК ОРГАНІЗАЦІЙ, ЯКІ ПІДТРИМАЛИ ЗАЯВИ ДО МІНІСТЕРСТВА ФІНАНСІВ США ЩОДО НАКЛАДЕННЯ ПЕРСОНАЛЬНИХ САНКЦІЙ НА ЛУЦЕНКА ТА АВАКОВА

  1. Who ordered Katya Gandziuk civic initiative. “Хто Замовив Катерину Гандзюк”. Громадська ініціатива
    https://www.facebook.com/gandziukgate
  2. Human rights centre ZMINA. Центр прав людини ZMINA
    https://humanrights.org.ua
  3. Media initiative for human rights. Медійна ініціатива за права людини. https://www.facebook.com/MediaInitiativeForHumanRights
  4. Anticorruption Action Centre. Центр Протидії Корупції
    http://antac.org.ua
  5. Automaidan. Автомайдан
    http://automaidan.org.ua
  6. NGO OPIR.ORG. ГО “ВГО “ОПІРОРГ”
    https://www.facebook.com/opir.org
  7. NGO Material Evidence. НГО Речовий Доказ
    https://www.facebook.com/Rechovyydokaz/
  8. All-Ukrainian NGO “Foundation of Regional Initiatives”. Всеукраїнська НГО “Фундація Регіональних Ініціатив”
    http://fri.com.ua/
  9. Public organization “CrimeaSOS”. КримСОС
    http://krymsos.com/en
  10. Transparency International Ukraine. Трансперенсі Інтернешнл
    https://ti-ukraine.org
  11. NGO Kharkiv Anti-Corruption Center. Харківський антикорупційний центр
    https://anticor-kharkiv.org/  
  12. NGO Civil Control Platform. Громадський контроль
    http://gromko.dp.ua/
  13. DeJure Foundation. Фундація DEJURE
    https://dejure.foundation/
  14. Truth Hounds NGO
    http://truth-hounds.org/
  15. Center for Public Monitoring and Research. Центр громадського моніторингу та досліджень
    http://www.gmd.center/
  16. Declarations Under Control civil watchdog. Декларації під контролем
    https://www.declarationscontrol.org
  17. StateWatch
    https://www.facebook.com/StateWatch.ua/
  18. Diya Human Rights Centre. Правозахисний центр “Дія”
    https://www.facebook.com/PravozahisnijCentrDiya/
  19. BIHUS.INFO
    https://bihus.info/
  20. Institute of Legislative Ideas. Інститут законодавчих ідей
    https://izi.institute/