2 листопада 2021 року представники громадських організацій та незалежні експерти презентували Альтернативний звіт з оцінки ефективності впровадження державної антикорупційної політики. Документ, підготовлений за лідерства Центру політико-правових реформ, охоплює 2019 і 2020 роки, а також окремі події 2021 року.  

У Звіті представлена громадська оцінка щодо здійснення антикорупційної реформи в Україні, яка є продовженням попередніх трьох звітів за 2013-2018.

Документ підготовлений на основі спеціально розробленої ТІ Україна методології комплексної внутрішньої оцінки прогресу країни в антикорупції за чотирма напрямами: 

  • антикорупційна політика; 
  • запобігання корупції; 
  • криміналізація корупції і правоохоронна діяльність;
  • міжнародне співробітництво.

Юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко брав активну участь у формуванні Звіту та виділив з нього тези різних досліджень, які були підтримані іншими співавторами документа. Зокрема, він відзначив: 

“Навесні 2021 року ТІ Україна представила дослідження щодо перспектив процедури моніторингу способу життя з низкою рекомендацій – наразі жодна з них не виконана НАЗК. У Звіті зазначається, що НАЗК варто розглянути та врахувати надані ТІ Україна рекомендації щодо належного правового врегулювання порядку проведення моніторингу способу життя”.

Більше про результати Звіту та рекомендації можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/alternatuvnuy_zvit.

Звіт акумулює та підсвічує позиції громадськості у секторі щодо важливих проблем антикорупційної політики. Сподіваємось, бенефіціари Звіту — антикорупційні органи та органи державної влади — ознайомляться та врахують його висновки і рекомендації у своїй подальшій діяльності.