Трансперенсі Інтернешнл Україна зібрала найкращі міжнародні практики розвитку аналітичних інструментів для моніторингу публічних закупівель серед громадського сектору. В одному місці можна дізнатися про такий досвід України та держав Вишеградської четвірки.

Аналітичні інструменти важливі, щоб комплексно вдосконалювати публічні закупівлі. Вони допомагають виявляти як поодинокі випадки порушень, так і системні загрози чи неефективні практики. А щоб об’єктивно оцінити реальний стан сфери, її проблеми та слабкі місця, та запропонувати дієві рішення, треба опрацювати великі масиви даних.

У різних країнах по-різному підходять до аналітики ефективності публічних закупівель. В Угорщині, наприклад, впровадили ризик-індикатори, Чехія зробила ставку на рейтингування замовників, а Україна розробила модуль аналітики. 

“Кожен з цих підходів має свої переваги й недоліки, тому ми вирішили зібрати інформацію про них усі в одному місці. Цими напрацюваннями зможуть скористатися фахівці з інших країн, щоб обрати оптимальне рішення для себе, ґрунтуючись на найкращих практиках, що вже існують” — пояснює  заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

Крім цього, ви можете переглянути запис воркшопів Їржі Скугровця про чеське рейтингування замовників та Шандора Ледерера про угорські ризик-індикатори. Аналітики розповіли історію створення інструментів, їхні особливості, проблеми та головні результати роботи.

Практикум розроблений за підтримки International Visegrad Fund в межах проєкту “Нові підходи до боротьби з корупцією в публічних закупівлях в Україні та країнах Вишеградської четвірки“.