Завтра, 29 листопада, на 11.00 в парламентському Комітеті запобігання та протидії корупції відбудеться засідання, в якому візьмуть участь провідні експерти по боротьбі з корупцією в світі. Серед них екс-голова Європейського управління боротьби з шахрайством та прокурор, який засадив за грати Берлусконі – Джовані Кесслер, іспанський прокуор, який посадив за грати Президента Гватемали – Карлос Кастресана, Голова робочої групи боротьби з хабарництвом в міжнародних комерційних операціях Організації Економічного співробітництва та розвитку, співголова Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони Драго Кос та інші. Повний перелік експертів додається.

Презентація відбудеться у приміщенні адміністративного будинку Верховної Ради України по вулиці Садовій, 3-а, зала засідань № 330.

На комітеті будуть обговорені питання боротьби з високопосадовою корупцією в Україні, перепони, шляхи вирішення та світовий досвід.

З питань акредитації звертайтеся до прес-служби Апарату Верховної Ради України за номером 255-26-35 або заповніть форму разової акредитації на подію (http://iportal.rada.gov.ua/fba).

Додаткова інформація про експертів:

Карлос Кастресана (Carlos Castresana) – іспанський юрист та прокурор, один з найвідоміших борців з корупцією у світі. Запроторив до в’язниці через корупцію 150 найвливовіших чиновників Гватемали. Серед звинувачених ним злочинців були бізнесмени, парламентарі та колишній президент Гватемали Альфонсо Портільо.Пройшов шлях від практикуючого адвоката і судді до визнаного прокурора. Працював державним обвинувачем Верховного суду Іспанії. У 2007 – 2010 роках році очолював створену ООН Міжнародну комісію по боротьбі з безкарністю в Гватемалі (CICIG). Працював в Управлінні ООН, що займається боротьбою з наркотиками і злочинністю (UNODC) та у Відділі закупівель Організації Об’єднаних Націй (UNDP). Сьогодні пан Кастресана працює головою кримінального департаменту юридичної фірми Ejaso.

У квітні 2017 року погодився взяти участь у конкурсі кандидатур від Верховної Ради України на посаду члена комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро.

Анка Юрма (Anca Jurma) – радник генерального прокурора Національного антикорупційного директорату Румунії. У 2002 – 2017 роках працювала генеральним прокурором служби міжнародного співробітництва при Національному антикорупційному директораті Румунії. У 2000 – 2002 роках обіймала посаду головного прокурора Управління міжнародного співробітництва та програм прокуратури при Верховному суді Румунії. За час своєї роботи продемонструвала вражаючий результат боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади, притягнувши до відповідальності міністрів, суддів, парламентаріїв, мерів і навіть брата колишнього президента Траяна Бесеску Мірчі Бесеску.

Джовані Кеслер (Giovanni Kessler) – відомий італійський юрист та прокурор, спеціалізується на боротьбі з фінансовими злочинами, організованою злочинністю та корупцією. Працював прокурором у кримінальних судах Тренто та Больцано, а також в Управлінні по боротьбі з мафією в Сицилії. Звинувачував у корупції бізнесменів та високопоставлених чиновників різних країн, включаючи колишнього прем’єр – міністра Італії Сільвіо Берлуконі. Був державним обвинувачем Верховного суду Іспанії.  З 2011 року обіймає посаду генерального директора Європейського управління боротьби з шахрайством (ОЛАФ). У 2014 – 2015 роках – член Конкурсної комісії з обрання директора Національного антикорупційного бюро України.

Драго Кос (Drago Kos) – Голова робочої групи боротьби з хабарництвом в міжнародних комерційних операціях Організації Економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), співголова Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони, співголова Ради при парламентському комітеті з питань запобігання і протидії корупції. Радник Агентства протидії корупції Косова. Очолював об’єднаний незалежний антикорупційний комітет з моніторингу та оцінки в Афганістані. У 2003 – 2011 роках був головою Групи держав проти корупції (GRECO) – органу Ради Європи з антикорупційного моніторингу. Працював спеціальним радником сербського Агентства протидії корупції. У 2004 – 2010 роках обіймав посаду першого голови Комісії із запобігання корупції в Словенії. Член групи експертів Ради Європи з питань організованої злочинності.

Мартін Кройтнер (Martin Kreutner) – декан та виконавчий секретар Міжнародної антикорупційної академії (IACA). У 2001 – 2010 роках працював директором Федерального бюро внутрішньої безпеки – автономного агентства Федерального міністерства внутрішніх справ Австрії. Впродовж дев’яти років обіймав посаду президента Європейських партнерів проти корупції (EPAC) та Європейської мережі контактів з корупцією (EACN).

У 2014 – 2015 роках Ethisphere Institute, провідний міжнародний аналітичний центр в області визначення та розвитку бізнес стандартів, включив пана Кройтнера до списку 100 найвпливовіших людей світу за його зусилля в боротьбі з корупцією та покращення добробуту людей у всьому світі.  Пан Кройнер співпрацює із ООН, Transparency International, Радою Європи, ОБСЄ, Світовим Банком та іншими міжнародними організаціями.

Янс Мадсен (Jens Madsen) – спеціальний представник з питань протидії тероризму при Міністерстві юстиції та Міністерстві фінансів Данії.  У 2013 – 2015 роках керував Данською службою безпеки та розвідки. Обіймав посаду генерального директора відділу з питань важких економічних та міжнародних злочинів прокуратури Данії. У 2003 – 2007 роках очолював Данський відділ фінансової розвідки. З 2013 року – член наглядової ради Європейського управління боротьби з шахрайством (ОЛАФ).
Данієль Телесклаф (Daniel Thelesklaf) – юрист за освітою, вже 20 років працює на ниві боротьби з корупцією та відмивання грошей. Очолює відділ фінансової розвідки Ліхтенштейну, Голова Егмонтської навчальної робочої групи. Група «Егмонт» – об’єднання підрозділів фінансової розвідки світу. Був першим директором швейцарського підрозділу фінансової розвідки. Співпрацював із МВФ, Радою Європи, ООН та Організацією міжнародного співробітництва та розвитку (ОЕСР). У 2008 – 2011 роках обіймав посаду виконавчого директора Базельського інституту врядування, керував діяльністю Міжнародного центру з повернення активів.