16 березня Комітет з питань антикорупційної політики Верховної Ради завершив опрацьовувати всі 504 правки, подані народними депутатами до проєкту Антикорупційної стратегії. 

Як наслідок, члени комітету рекомендували Верховній Раді ухвалити Законопроєкт № 4135 про Антикорупційну стратегію в другому читанні та в цілому.

Для розгляду цих коментарів парламентарям знадобилося 7 засідань і півтора місяця, із залученням представників НАЗК та експертів. Зрештою члени комітету ухвалили як позитивні зміни до документа, що здатні покращити Антикорупційну стратегію України, так і негативні. 

До позитивних правок можна віднести запровадження відкритого, прозорого та об’єктивного конкурсного добору на посаду Генерального прокурора. Відбір має проводитися незалежною конкурсною комісією з належною увагою до професійності та доброчесності кандидатів. 

Також нардепи передбачили в стратегії вичерпний перелік підстав для звільнення та припинення повноважень прокурорів, в тому числі й Генерального прокурора. Таким чином парламентарі хочуть унеможливити немотивоване звільнення ключової фігури у правоохоронній системі. 

Так само позитивною є підтримка прозорого та неупередженого конкурсного добору на керівні посади Національної поліції, а також мінімізації можливості політичного впливу на Нацполіцію.

До негативних правок можна віднести, наприклад, ті, що стосуються положень про справедливий суд:

  1. виключення чіткої згадки про громадськість та міжнародних експертів з конкурсної комісії щодо формування дисциплінарного органу у системі правосуддя; 
  2. виключення стандарту доказування “обґрунтованого сумніву у доброчесності” під час оцінки доброчесності кандидатів на посаду судді; 
  3. виключення ефективного механізму перевірки законності походження майна близьких осіб судді. Такі правки не сприятимуть належній судовій реформі та продовжать традицію фейкової реформи у судочинстві.

Нагадаємо, що 2 лютого антикорупційний комітет розпочав обговорення поправок до проєкту Антикорупційної стратегії (Закону № 4135 про засади державної антикорупційної політики). 

Розгляд відбувався в рамках підготовки до другого читання Стратегії та супутніх змін до Закону “Про запобігання корупції”. Відповідний законопроєкт був визначений Президентом як невідкладний і прийнятий у першому читанні за основу парламентарями 5 листопада 2020 року.

ТІ Україна очікує на якнайшвидше винесення цього документу в зал парламенту і розгляд його депутатами у другому читанні. Зі свого боку ми продовжуємо стежити за процесом прийняття нової Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки.