9 жовтня Антикорупційний комітет закінчив розглядати правки до законопроекту №1010 про захист викривачів. 

Юридичний радник Transparency International Ukraine Олександр Калітенко взяв участь в обговоренні та вже описав головні пункти проекту закону, який буде переданий на розгляд парламенту.

Так, на комітеті було узгоджено, що викривач матиме право на винагороду у 10% від предмета злочину або завданих державі збитків, якщо повідомлена інформація сприяла доказуванню злочину. Окремо нардепи уточнили умови, за яких повинна бути отримана така інформація — у зв’язку з трудовою, господарською, науковою діяльністю тощо. Також народні обранці розширили можливості викривача користуватися усіма видами правової допомоги, передбаченої законом, або залучити адвоката для захисту прав та представництва своїх інтересів. 

Найсумнівнішою, на нашу думку, є правка №59. Згідно з нею для повідомлення інформації з обмеженим доступом (крім інформації, яка містить державну таємницю, порядок повідомлення якої визначається законом) викривач може використовувати зовнішні канали повідомлення інформації. Ця правка може не повною мірою відповідати принципу правової визначеності, оскільки не зазначається перелік конкретних назв законів, які, в т.ч. встановлюють звільнення викривача від відповідальності. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(592) "На комітеті було узгоджено, що викривач матиме право на винагороду у 10% від предмета злочину або завданих державі збитків, якщо повідомлена інформація сприяла доказуванню злочину. Окремо нардепи уточнили умови, за яких повинна бути отримана така інформація — у зв’язку з трудовою, господарською, науковою діяльністю тощо." ["quote_author"]=> string(0) "" }

На комітеті було узгоджено, що викривач матиме право на винагороду у 10% від предмета злочину або завданих державі збитків, якщо повідомлена інформація сприяла доказуванню злочину. Окремо нардепи уточнили умови, за яких повинна бути отримана така інформація — у зв’язку з трудовою, господарською, науковою діяльністю тощо.

Але при цьому була на сьогодні й маленька перемога. У правках до законопроєкту вперше було вжито формулювання “повідомлення особою інформації про вчинення кримінального або іншого правопорушення”, що можна вважати передумовою “широкої дефініції” поняття “викривач”. 

Ми неодноразово наголошували на потребі використання широкої дефініції поняття “викривач”, адже соціально значущі порушення можуть стосуватися не лише корупції, — наголошує виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик. Якщо люди зможуть повідомляти про зловживання у питаннях екології, прав людини, транспорту, харчових продуктів, це зрештою вплине на життя кожного українця. Такі викривачі теж потребують захисту”

Тепер невідкладний законопроект №1010 буде передано на розгляд Верховної Ради. Очікується, що закон, якщо його проголосують, набуде чинності 1 січня 2020 року.

 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(404) "У правках до законопроєкту вперше було вжито формулювання “повідомлення особою інформації про вчинення кримінального або іншого правопорушення”, що можна вважати передумовою "широкої дефініції" поняття “викривач”. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

У правках до законопроєкту вперше було вжито формулювання “повідомлення особою інформації про вчинення кримінального або іншого правопорушення”, що можна вважати передумовою "широкої дефініції" поняття “викривач”.