1 липня Антикорупційний комітет Верховної Ради України вже вдруге визначився з можливими представниками  від  парламенту, які обиратимуть Голову АРМА. Перша спроба виявилася невдалою. 

Комітет підтримав своїми голосами Павла Берзіна, Людмилу Шевчук та Михайла Іваненка. 

Хто ці люди?

Павло Берзін працює завідувачем кафедри кримінального права та кримінології юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Людмила Шевчук своє поточне місце роботи не вказала, але до середини 2019 року вона обіймала посаду представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Михайло Іваненко є адвокатом, у 2019 році він висувався в народні депутати, однак програв на виборах. 

Варто зазначити, що більшість кандидатів продемонстрували на диво низький рівень розуміння ролі та функцій АРМА, тому виникає питання, наскільки компетентними можуть бути ці кандидати для обрання керівника Агентства. 

Наприклад, Людмила Шевчук під час інтерв’ю зробила ряд сумнівних тверджень, в тому числі, що наявне законодавство суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (світова практика і юридичний департамент ТІ Україна не може з цим погодитись). 

А Михайло Іваненко серед іншого активно погоджувався із Шевчук щодо оскаржень дій АРМА до ЄСПЛ, і також зазначив, що АРМА має занадто широку дискрецію щодо реалізації арештованого майна без рішення суду

Тут варто нагадати, що за законом управління арештованим майном (в тому числі і через реалізацію) АРМА здійснює виключно за рішенням слідчого судді або суду про передачу активу, чи за згодою власника.

Нагадаємо, що на початку червня народні депутати провалили голосування за трьох кандидатів. Претенденти в комісію зазнали критики від народних обранців через сумнівні зв’язки та сірі плями в біографії.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(403) "Варто зазначити, що більшість кандидатів продемонстрували на диво низький рівень розуміння ролі та функцій АРМА, тому виникає питання, наскільки компетентними можуть бути ці кандидати для обрання керівника Агентства. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Варто зазначити, що більшість кандидатів продемонстрували на диво низький рівень розуміння ролі та функцій АРМА, тому виникає питання, наскільки компетентними можуть бути ці кандидати для обрання керівника Агентства.