14 квітня Антикорупційний комітет втретє визначився з можливими представниками від Верховної Ради, які обиратимуть Голову АРМА

Всі минулі рази виявилися невдалими, бо нардепи в сесійній залі ці кандидатури не підтримали.

Кого ж у комісію пропонують цього разу?

  • Михайло Іваненко, адвокат. У 2019 році балотувався самовисуванцем до Верховної Радив Київській області.
  • Юрій Кіскін, адвокат. Юрій є членом Асоціації виробників озброєння та військової техніки України, позаштатним консультантом парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, а також радником генерального директора ДК “Укроборонпром”. У 2020 році Кіскін балотувався до Київської міської ради від партії “Слуга народу”.
  • Сергій Вернидубов, теж адвокат.  Син колишнього нардепа Івана Вернидубова. Сергій Вернидубов був помічником-консультантом свого батька, коли той був депутатом парламенту 4-го скликання і представляв партію ”За єдину Україну” та депутатом парламенту 6-го скликання, але вже від “Партії Регіонів”. При Леоніді Кучмі Іван Вернидубов працював заступником Генерального прокурора України, а також був довіреною особою Януковича на президентських виборах у 2004 році.

Тепер депутатам у сесійній залі треба буде вирішити, чи зможуть вказані люди провести прозорий та незалежний конкурс і обрати нового голову АРМА. За минулий рік парламентарі вже двічі висловлювали сумнів та не підтримували кандидатів від комітету.

 

Нагадаємо, що Національне агентство вже майже півтора року залишається без керівника. До комісії ще торік влітку по одному представнику вже обрали Генеральний прокурор, директор НАБУ, Міністри юстиції та фінансів, голова Служби фінмоніторингу. 

ТІ Україна неодноразово наголошувала, що АРМА дуже потребує Голову. Але при цьому не менш важливо, щоб конкурс пройшов максимально прозоро, і зрештою інституцію очолив незалежний та професійний керівник.