15 січня виконавчий директор Transparency International Ukraine зустрівся з головою Вищого антикорупційного суду Оленою Танасевич через кризу, пов’язану із судом.

За словами Танасевич, вона відвідувала Київський інститут інтелектуальної власності та права НУ “Одеська юридична академія”, аби обговорити із керівництвом вишу серії онлайн-лекцій для студентів. 

Про сам захід дізналася на місці. Також суддя підтвердила, що справді відвідувала «неформальну зустріч юридичної спільноти», однак з Павлом Вовком і Олександром Тупицьким не спілкувалася.

“Головне суддя має ідентифікувати для себе червоні лінії. Це не допустити порушення етичних стандартів, не допустити потенційний або реальний конфлікт інтересів і не допустити жодного правопорушення. Всіх цих червоних ліній я дотрималася. Особистого спілкування із цими особами в мене не було і не могло б бути”, — переконує Олена Танасевич.

Водночас під час зустрічі Танасевич не надала доказів щодо зустрічі з керівництвом вишу, зокрема офіційних листів чи імен учасників наради. Хоча громадськість потребує цих відповідей для зниження градусу дискусії.

“Вищий антикорупційний суд — це не просто «групка» суддів. Це «місце», де має здійснюватися справедливість щодо топ-підозрюваних і обвинувачених у корупції. Я переконаний, що голова суду є його обличчям. Дії, кроки, вислови, поведінка голови суду перебувають під прискіпливішою увагою, аніж рядового судді, — зазначає виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.Мені здалося, що якраз голова ВАКС це усвідомлює. Уваги для цього кейсу достатньо. Час суду працювати з уроками”.

ТІ Україна переконана, що сам факт готовності голови настільки важливої антикорупційної інституції пояснювати про свої дії перед громадськістю — це позитивний сигнал. Проте  просто відкритості недостатньо для високої довіри до суду. Створення Вищого антикорупційного суду вимагало надзусиль і часу, і ми зацікавлені в тому, щоб ця інституція була максимально неупередженою та залишалася прикладом для інших судів.

Деталі цієї історії — за посиланням: http://bit.ly/TIU_Tanasevych_meeting

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(373) "Головне — суддя має ідентифікувати для себе червоні лінії. Це не допустити порушення етичних стандартів, не допустити потенційний або реальний конфлікт інтересів і не допустити жодного правопорушення. " ["quote_author"]=> string(29) "Олена Танасевич" }

Головне — суддя має ідентифікувати для себе червоні лінії. Це не допустити порушення етичних стандартів, не допустити потенційний або реальний конфлікт інтересів і не допустити жодного правопорушення.

Олена Танасевич