22 липня суддя Малиновського райсуду суду Одеси Анатолій Целух отримав 7 років з конфіскацією усього майна, власником якого він є. 

За що?

Згідно з даними слідства, він використав службове становище, взяв 2,5 тис. доларів за розгляд цивільної справи та потрібне судове рішення. Йшлося про квартирне питання. Прокурори САП розповідають, що суддя півтора року не розглядав цієї справи.

За словами судового репортера Ірини Салій, в позивача не було коштів на потрібне судове рішення, тому він вирішив звернутися до правоохоронців.

Натомість суддя акцентував на допиті, що власник квартир Писатюк відомий сутяжництвом, ~18 років судиться у Малиновському суді, деякі його справи дійшли до Європейського суду.

І заперечує свою вину, пояснюючи тим, що він “не крейзі”. Адже збирався іти у відставку і мати суттєве забезпечення від держави. Навпаки, саме представник власника квартири провокував ситуацію.

Ще хочемо поділитися цікавим з матеріалу журналістки. Під час обшуку кабінету в судді знайшли детектори прослуховуючих пристроїв і генератор шуму. Кажуть, що обладнання було ввімкнутим. Утім оперативну роботу НАБУ не зафіксувало.

Судовий репортер: в помешканні Целуха на шафі виявили 9900 доларів і 2400 євро. Також вже у статусі підозрюваного він встиг продати квартиру і Мерседес. 

Протягом 30 днів суддя може подати апеляцію. Наразі йому залишили запобіжний захід: 120 тис. грн застави.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(280) "Анатолій Целух використав службове становище, взяв 2,5 тис. доларів за розгляд цивільної справи та потрібне судове рішення. Йшлося про квартирне питання. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Анатолій Целух використав службове становище, взяв 2,5 тис. доларів за розгляд цивільної справи та потрібне судове рішення. Йшлося про квартирне питання.

До речі, Антикорупційний суд вже виносив вироки щодо суддів — як обвинувальні, так і виправдальні.

Екссуддя Апеляційного суду Дніпропетровської області Надія Посунся отримала штраф у 51 тисячу гривень за не подання декларацій за 2015 та 2016 роки. Також її позбавила права обіймати державні посади (окрім виборних) протягом року та права на щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці.

Подібне рішення ВАКС виніс і щодо колеги Посунсі — Зої Пономарь. Її визнали винною в умисному неподанні електронних декларацій за 2015-2017 роки.

Натомість Антикорсуд виправдав екссуддю Олександра Баранніка в аналогічній справі. 

Усі троє обвинувачених стверджували, що відмовились від електронно-цифрового підпису і тому подавали декларації за формою, встановленою НАЗК, але в друкованому вигляді. 

 

Цей проєкт здійснюється за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. Погляди належать виключно Трансперенсі Інтернешнл Україна і можуть не збігатися з позицією Посольства США.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(186) "Протягом 30 днів суддя може подати апеляцію. Наразі йому залишили запобіжний захід: 120 тис. грн застави." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Протягом 30 днів суддя може подати апеляцію. Наразі йому залишили запобіжний захід: 120 тис. грн застави.