17 лютого 2022 року Київська міська рада прийняла рішення про передачу в постійне користування ВАКС будівлю у Києві за адресою проспект Перемоги, 41. У квітні 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження про передачу цього ж приміщення суду. Відтоді будівля перебувала у тимчасовому користуванні, тому Антикорсуд не міг провести там капітальний ремонт.

Завдяки рішенню Київської міськради ВАКС зможе облаштувати приміщення відповідно до національних та міжнародних стандартів і переобладнати його задля безпеки всіх учасників судового процесу. В перспективі це має позитивно вплинути на якість роботи суду та посилити його інституційну незалежність.

На початку серпня 2021 року ВАКС оголосив архітектурний конкурс на ​​кращу проєктну пропозицію нового будівництва корпусу. Переможцями стали архітектори Олександр Пінчук, Михайло Корсак та В’ячеслав Стецюк (P+Architects Ukraine). Вони повинні розробити проєкт нової будівлі суду для розміщення судів першої інстанції з урахуванням потреб кримінального судочинства.

Ми неодноразово наголошували на необхідності забезпечення ВАКС власним приміщенням. Зокрема це було однією з наших рекомендацій в дослідженні спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури. 

Нагадаємо, що ВАКС здійснює правосуддя ще у двох приміщеннях. Слідчі судді працюють у будівлі на вулиці Хрещатик, 42-а, а Апеляційна Палата ВАКС наразі перебуває на вулиці Преображенська, 5/2. Утім АП ВАКС, як і суд першої інстанції, потребує реконструкції, зокрема, виділення земельної ділянки біля приміщення. Останні три доручення Прем’єр-міністра щодо цього питання поки не дали жодного результату.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(289) "ВАКС зможе облаштувати приміщення відповідно до національних та міжнародних стандартів і переобладнати його задля безпеки всіх учасників судового процесу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

ВАКС зможе облаштувати приміщення відповідно до національних та міжнародних стандартів і переобладнати його задля безпеки всіх учасників судового процесу.