Вищий антикорупційний суд розглядає справу щодо «хрещеного батька контрабанди». Так його назвав президент Зеленський.

Суд обрав запобіжний захід для Альперіна: тримання під вартою із можливістю внесення застави 70 млн грн. У разі внесення застави Альперін має здати паспорт, носити електронний браслет, з’являтися на першу вимогу правоохоронців та інше.

САП просила взяти під варту Альперіна. Або альтернативну заставу – 288 млн грн. Розповідаємо найголовніше із судового засідання

Хто такий Альперін та в чому суть справи?

Альперін — один із відомих одеських бізнесменів. За версією слідства, він був керівником злочинної організації, що нібито за заниженими митними платіжками ввозила товар низки компаній в Україну. НАБУ говорить, що збитки від махінацій — 77 млн грн. Прокурори САП розповіли, що Альперін начебто створив дві групи: одна в Одесі приймала товар, у Києві — оформлювала його за фальшивими рахунками з іноземними фірмами. Деталі справи читайте тут – http://bit.ly/liga_alperin

 

 Як намагалися впливати на розслідування справи?

✔ Прокурори повідомили, що Альперін намагався впливати на всі гілки влади та можливі інституції. За даними слідства, він спілкувався з митниками у соцмережах, отримував знімок відповіді казначейства на запит НАБУ. У відповіді — таємниця досудового розслідування про його рахунки, підприємства, кошти.

✔ А ще нібито переписувався в Telegram з прокурором ГПУ. Прокурор пропонував за грошову винагороду (хабар detected) дізнатися, чому саме слідча група виїхала в Одесу.

✔ Навіть більше, на електронній пошті підозрюваного знайшли довідки про фабулу й факти кримінального провадження, заплановані негласні слідчі дії. 

✔ Говорять, що Альперін не нехтував замовними матеріалами у ЗМІ. Прокурори посилаються на звіти про публікацію сюжетів, де журналісти дискредитують працівників слідчого управління. Розцінки — 30 300 грн та $600.

✔ Припускають, що бізнесмен намагався закрити справу хабарем детективу розміром $800 млн. Адвокат натомість відповів, що було навпаки: детективи просили грошей.

✔ Але не детективами єдиними. Прокурори знайшли напівлегальні “списки справ”. У них є вказівки підготувати рішення суду чи “затягнути” справу. У зведених таблицях є витрати на суд — $19 800, пункт із назвою “мєнти” — $18 500 та 25000 грн.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(369) "Прокурори знайшли напівлегальні “списки справ”. У них є вказівки підготувати рішення суду чи “затягнути” справу. У зведених таблицях є витрати на суд — $19 800, пункт із назвою “мєнти” — $18 500 та 25000 грн." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Прокурори знайшли напівлегальні “списки справ”. У них є вказівки підготувати рішення суду чи “затягнути” справу. У зведених таблицях є витрати на суд — $19 800, пункт із назвою “мєнти” — $18 500 та 25000 грн.

Що не так з митниками?

Митниця не перевіряла ризиковані компанії групи Альперіна попри те, що автоматична система вказувала на необхідну додаткову перевірку. Щоб приховати злочин, митники іноді корегували митну вартість, але з порушення, щоб потім за рішенням суду повернутися до мінімізованої. Більше того, митники не відправляли запит в країни походження товарів (Китай, ОАЄ). Бо тоді стало б зрозуміло, що ніякого експорту не відбувалося. 

 

А от НАБУ все-таки надіслало запит до компетентних органів Туреччини й отримало показання від уповноваженої особи компанії, де бенефіціаром був Альперін. За словами свідка, ця компанія не постачала товарів в Україну. Але вартість їхніх товарів насправді в рази перевищувала ту, що зазначалася в деклараціях групи Альперіна. 

 

Хроніки справи та за якими статтями підозра?

У 2017 році НАБУ затримало Альперіна. У 2018-му Генпрокуратура направила його справу до Печерського суду й до осені цього року було невідомо, що взагалі відбувається зі справою. Всю групу, у тому числі Альперіна, підозрюють у створенні злочинної групи, ухилення від податків в особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем із тяжкими наслідками.

Сторона обвинувачення звернула увагу на ризики у справі Альперіна. За даними слідства, підозрюваний має громадянство Ізраїлю і зазначає свою адресу проживання там. Це може бути використано для ухилення від справи. Прокурори говорять, що його фінансовий стан дозволяє необмежений час існувати за межами України.

 

І президент, і уряд, і депутати говорять, що нова митниця без корупції – це один із пріоритетів. І справа одеського бізнесмена Альперіна насправді не перший гучний скандал із корупційними схемами на митниці. Досі під домашнім арештом ексначальник Нацполіції Одещини Дмитро Головін. За даними слідства, за його вказівкою величезну партію цигарок (3,6 млн пачок), вилучену поліцією на митниці, передали приватним фірмам.

ТІ Україна буде стежити за справами далі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(243) "Митники не відправляли запит в країни походження товарів (Китай, ОАЄ). Бо тоді стало б зрозуміло, що ніякого експорту не відбувалося. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Митники не відправляли запит в країни походження товарів (Китай, ОАЄ). Бо тоді стало б зрозуміло, що ніякого експорту не відбувалося.