18 серпня 2021 року Антикорсуд провів перше засідання підготовчого провадження у справі народного депутата “Слуги народу” Олександра Юрченка. Розгляд вели колегія суддів у складі Тетяни Гавриленко, Олени Танасевич та Катерини Сікори. 

Нагадаємо, що  Олександр Юрченко підозрюється в отриманні неправомірної вигоди з використанням законних повноважень та обов’язків (ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України). 

Влітку 2020-го детектив НАБУ під прикриттям провів спецоперацію і викрив корупційну схему Юрченка. Детектив НАБУ, обравши роль представника промислової компанії, познайомився з Олександром Юрченко через посередника. На думку слідства, разом із помічником, Іваном Фіщенком, народний депутат хотів отримати хабар у розмірі 13 тисяч доларів за внесення правок до законопроєкту “Про управління відходами” та 200 тисяч доларів для підкупу членів паливного комітету за голосування за ці правки. Перемовини щодо отримання хабаря опубліковано на ютуб-каналі НАБУ 15 вересня 2020 року.

Днями раніше, 10 вересня 2020 року, НАБУ направило підозру Генеральній прокурорці щодо дій Фіщенка та Юрченка. Втім, Ірина Венедиктова не підписувала підозру нардепу впродовж тижня (до 17 вересня), фактично відтягуючи та ускладнюючи процес розслідування.

21 вересня ВАКС призначив запобіжний захід Юрченку тримання під вартою із заставою у 3 млн грн. Через три дні за нардепа внесли заставу, а 24 вересня він вже вийшов із СІЗО.

Водночас, 8 жовтня Апеляційна палата ВАКС не змінила запобіжний захід Олександру Юрченку. 3 листопада ВАКС ухвалив рішення зняти електронний браслет з нардепа. 3 березня 2021 року детективи НАБУ відкрили матеріали справи.

8 липня у Львові нардеп, ймовірно, під дією наркотиків, потрапив у ДТП. 

11 серпня цього ж року НАБУ та САП передали до ВАКС обвинувальний акт щодо хабаря Юрченка. 18 серпня проведено перше засідання по справі.

Наступне засідання щодо справи Олександра Юрченка очікується 20 серпня 2021 року.