ВАКС визнав невинуватим депутата Верховної Ради VIII скликання у зловживанні службовим становищем. Також йому скасували запобіжку — 750 тис. грн застави, тож її повернуть заставодавцю.

У ЗМІ йдеться про колишнього депутата від “Опозиційного блоку” Дмитра Колєснікова. Вирок ухвалила колегія у складі: головуючий Крикливий, судді Ногачевський та Галабала. 

Проте суддя Ногачевський не погодився із колегами та виніс окрему думку. Річ у тім, що суд дійшов висновків, що обвинувачений для отримання компенсації для винайму готельного номера не використовував службову владу, а реалізував право на забезпечення житлом. А Ногачевський з цим не погоджується. На його переконання, депутат  скористався своїм становищем: статусом народного депутата, посадою, гарантією, яка встановлена законом для такої службової особи.

За даними слідства, у 2014-218 роках екснардеп отримав із державного бюджету 738,7 тис. грн компенсації на витрати за винайм номера у готелі “Київ” нібито через те, що не мав власного житла в столиці.

САП вже заявила, що оскаржуватиме це рішення. Прокурори не погоджуються з таким рішенням суду і будуть відстоювати свою позицію у суді апеляційної інстанції. 

 

Це вже не перший вирок за цією статтею та зі схожою фабулою. Нагадаємо ще кілька справ щодо компенсації за житло:

  • Справа Андрія Левуса

У травні 2021 року Антикорсуд визнав невинуватим екснардепа Андрія Левуса у справі про незаконне отримання компенсації за оренду житла на суму 543,9 тис. грн.

  • Справа Руслана Сольвара

У червні 2021 року ВАКС виправдав екснардепа від БПП. Він обвинувачувався в отриманні 361 тис. грн незаконної компенсації. Але апеляція ВАКС скасувала виправдувальний вирок і постановила новий: 3 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади строком на 1 рік та зі штрафом у розмірі 8500 гривень.

  • Справа Олександра Пересмана

У липні 2021 року ВАКС оголосив йому обвинувальний вирок за цією ж статтею і затвердив угоду з “умовним” позбавлення волі строком на 3 роки. Обвинувачувався в отриманні 928,8 тис. грн незаконної компенсації.

  • Справа Олександра Черненка

Завершилась обвинувальним вироком по угоді. Обвинувачувався в отриманні 582,4 тис. грн незаконної компенсації.

 

Як бачимо, практика Вищого антикорупційного суду в цьому питанні неоднорідна, адже фабули справ схожі, але не однакові.