3 серпня голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку обрали запобіжний захід у справі, пов’язаній з Окружним адмінсудом Києва. 

НАБУ та САП просили слідчого суддю ВАКС призначити понад 1 мільйон гривень застави із покладанням низки обов’язків.

Антикорсуд задовольнив клопотання частково. До Холоднюка застосували особисте зобов’язання з обов’язками прибувати за першою вимогою, повідомляти про зміну місця роботи/місця проживання, утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, зокрема суддями ОАКС, а також потерпілими та свідками.

Ідеться про епізод щодо можливого зловживання впливом на особу, уповноважену на виконання функцій держави. Другим у справі згадують голову Окружного адмінсуду Києва Вовка.

За інформацією Антикорупційного бюро, Холоднюк на початку 2019 року звернувся до голови ОАСКа з проханням заблокувати конкурс на посаду голови ДСА. Нібито тодішній голова Державної судової адміністрації не відповідав вимогам на посаду.

Натомість голова суду нібито попросив Холоднюка незаконно припинити повноваження одного з членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів і призначити лояльну до Вовка людину.

Як розповідає журналіст Олег Новіков, адвокати Холоднюка були проти трансляції, тому даних про засідання не так багато. Утім дещо таки відомо.

НАБУ опублікувало окремі цитати можливих фігурантів. Зокрема там ідеться про можливу тісну “співпрацю” між ОАСКом і Холоднюком (“По Холоднюку двойная ситуация. Первая ситуация — личная. То есть, он нам где-то помогает, поэтому, ну, я не вижу смысла ему отказывать, да? И вторая — служебная. Служебная, она была сделана так: мы захотели ему помочь”).

Нагадаємо, що 17 липня 2020 року заступник Генпрокурора повідомив про підозру 12 особам, у тому числі голові ДСА та голові ОАСК.

За версією слідства, підозрювані мали на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП), створення штучних перешкод у їхній роботі, а також втручалися у діяльність державних діячів.

Крім того, голові Окружного адмінсуду Києва Вовку та голові Державної судової адміністрації Холоднюку повідомлено про підозру щодо зловживання впливом на особу, уповноважену на виконання функцій держави.