Акредитований представник глобального руху Transparency International в Україні, “Центр протидії корупції” та ГО “Автомайдан” подали позов до Президента України. Антикорупційні організації просять Верховний суд скасувати Указ Президента про призначення Павла Жебрівського членом комісії з оцінки роботи Національного антикорупційного бюро.

 

Призначення Павла Жебрівського суперечить закону “Про Національне антикорупційне бюро”. Про це йдеться в тексті позову, який 27 червня спрямували до Касаційного адміністративного суду Верховного суду. У ньому наводиться аргументація того, чому член комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ призначений Президентом не відповідає критеріям, визначеним у вимогах до претендента на цю посаду.

 

Зокрема, Павло Жебрівський не має значного досвіду роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах закордоном чи в міжнародних організаціях. Таким не може вважатися деклароване П. Жебрівським членство в Українській парламентській делегації в Організації з безпеки і співробітництва в Європі. ОБСЄ не має постійних органів досудового розслідування, прокуратури або судів. Не має призначений главою держави член комісії відповідного досвіду і в органах досудового розслідування в Україні. Нетривала робота в прокуратурі не може бути оцінена, як “значний досвід”.

 

Виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин відзначив: “Президент не скористався можливістю призначити за своєю квотою в комісію авторитетного міжнародного фахівця з досвідом проведення аудиту правоохоронного органу. Прикро, але це його право і його вибір. Однак, ми наполягаємо на тому, щоб вимоги закону були дотримані і всі члени комісії відповідали прописаним критеріям”.

 

Антикорупційні організації ЦПК, Transparency International Ukraine та Автомайдан переконані, що робота такої особи в складі комісії з аудиту НАБУ несе загрозу незалежній та ефективній роботі бюро. Адже комісія наділена значними повноваженнями, її члени мають право отримувати конфіденційну інформацію про перебіг слідства та проводити інтерв’ю з співробітниками Національного антикорупційного бюро України. Також на основі висновків комісії Верховна Рада може ухвалити рішення про звільнення Директора НАБУ. На думку, ЦПК, ТІ Україна та Автомайдану особа, що не має відповідного рівня компетентності (визначеного законом) не може об’єктивно оцінювати роботу детективів та керівництва бюро.

 

“Незаконне призначення на посаду аудитора НАБУ Жебрівського ставить під сумнів весь результат аудиту. Повноваження такого аудитора можна легко оскаржити в суді, а разом із цим — і весь висновок аудиту, — зазначив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Аудит НАБУ не може стати інструментом розправи з уже ненависним для багатьох політиків антикорупційним органом”.

 

Відтак, організації просять Верховний суд визнати протиправним та скасувати Указ Президента України № 169/2018 «Про визначення особи до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України» від 19.06.2018 р.