Центр протидії корупції та Transparency International Ukraine звертаються до лідерів політичних сил парламентської коаліції Петра Порошенка та Арсенія Яценюка із закликом виправити скандальну норму про апеляцію в антикорупційному суді та проголосувати необхідні зміни до Кримінального процесуального кодексу до цього тижня.

Ми підтримуємо намір Голови Верховної Ради України Андрія Парубія щодо розгляду законопроекту №7441 у четвер 12 липня. Для цього в середу 11 липня комітет з питань правової політики та правосуддя, керівником якого є депутат БПП Руслан Князевич, повинен розглянути правки до законопроекту №7441. Даний законопроект має технічний характер, не є складним та не може потребувати довгої дискусії.

18 із 32 депутатів Комітету з питань правової політики і правосуддя є представниками Блоку Петра Порошенка, включно із головою комітету Русланом Князевичем, чи Народного Фронту. Це кількість депутатів, необхідна для кворуму для проведення комітету та ухвалення рішення щодо законопроекту №7441, без якого не можливе голосування в залі.

Наголошуємо також, що Україна до початку вересня має вирішити всі питання для отримання нового траншу допомоги від Міжнародного валютного фонду, інакше співпраця з МВФ може припинитися остаточно. Національний банк України також попередив, що без продовження співпраці з МВФ неможливе розмороження підтримки від ЄС та Світового банку та розміщення єврооблігацій.

З огляду на вказане  пропонуємо лідерам фракцій коаліції:

  1. Забезпечити кворум народних депутатів та розгляд законопроекту №7441 на засіданні Комітету з питань правової політики та правосуддя у середу, 11 липня;
  2. Розглянути та ухвалити законопроект №7441 із правками щодо спрямування апеляцій щодо теперішніх справ НАБУ у четвер, 12 липня.

Нагадаємо, що в ухвалений закон про Вищий антикорупційний суд внесли норму, згідно з якою апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не новоствореному Антикорупційному суді.