Громадські, антикорупційні та пацієнтські організації закликали Ольгу Богомолець та членів комітету ВРУ з питань охорони здоров’я не дискредитувати єдину реформу в сфері охорони здоров’я – закупівлі ліків та вакцин через міжнародні організації та не політизувати її.  Про це йдеться у відкритому зверненні БФ «Пацієнти України», Всеукраїнської мережі ЛЖВ, Transparency International Україна, Центру протидії корупції та Реанімаційного Пакету Реформ.

 «Наразі, коли закупівлі ліків та вакцин через міжнародні організації почали демонструвати свою ефективність, ми бачимо маніпуляції, перекручування фактів, а іноді і публікації завідомо неправдивої інформації з боку депутатів профільного комітету. Процес закупівель ліків в жодному разі не можна політизувати, адже від цього залежить життя українців», – зазначає Олександра Устінова, член Правління Центру протидії корупції.

Так, наприклад, громадські активісти звернули увагу на неправдиву інформацію, оприлюднену профільним комітетом щодо закупівельної ціни на препарат АЛВОТІНІБ (МНН – іматиніб). Зокрема, Комітет поширює інформацію, що задекларована в Україні оптово-відпускна ціна на цей препарат  становить 82,67 грн. Проте це неправда. Згідно з реєстром оптово-відпускних цін, одна таблетка цього препарату коштує в 10 разів дорожче – 820,67 грн.  До речі, міжнародна організація закупила препарат Іматиніб 400 мг більш ніж у 20 разів дешевше, ніж МОЗ у 2014 році і в 10 разів дешевше, аніж задекларована ціна в Україні.

Представники громадськості ще раз звернули увагу депутатів на економію у 620 млн грн, та закупівлю ліків за значно нижчими цінами (деякі препарати закуплено дешевше більш ніж у 20 разів у порівнянні з цінами Міністерства охорони здоров’я 2014 року), руйнування корупційних схем на тендерах та участь у тендерах нових гравців. Важливо також зазначити, що міжнародні організації закупили понад 67% препаратів напряму у виробників. Детальний аналіз закупівельного процесу через міжнародні організації оприлюднено у звіті Центру протидії корупції.

«Зараз не час сіяти розбрат та розповсюджувати штучну зраду навколо реформ Міністерства охорони здоров я України.  Задля того, щоб тяжкохворі українці отримували якісні ліки, потрібно об’єднати зусилля Міністерства охорони здоров’я України, народних депутатів та громадських організацій. Закупівельна реформа – це шанс українських пацієнтів отримувати ліки без корупції», – зазначає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». – Зірвання та дикредитація закупівельного процесу на початку 2017 року призведе до того, що пацієнти не зможуть отримати ліки вчасно, і ті політики, які зараз намагаються зірвати процес закупівель ліків мають бути готові нести політичну відповідальність за життя пацієнтів».

Також варто зазначити, успішний досвід України у сфері закупівель ліків через міжнародні спеціалізовані організації, переймають сусідні країни.  Зокрема Молдова, цього року розпочала таку саму процедуру.

Завантажити повний текст спільного звернення

Додаток