Українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International та Програма USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» запрошують Вас на експертну дискусію «Сприйняття корупції та оцінка корупційних ризиків у судовій системі. Ефективне вирішення проблеми – створення антикорупційного суду?», який буде проведено за підтримки Програми «Нове правосуддя» та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Programme 27 вересня ц.р. в місті Києві, вул. Госпітальна, 12, готель «Президент». Початок заходу – о 9:30 год., завершення – о 15:00 год.

В рамках надання підтримки українським партнерам в запобіганні корупції в секторі юстиції, врегулюванні конфлікту інтересів суддів та працівників судових органів, Програма «Нове правосуддя» залучила міжнародного експерта пані Вікторію Дженет (Велика Британія) для проведення аналізу корупційних ризиків у секторі юстиції України, результати якого буде представлено на заході. Крім того, буде презентовано узагальнені дані опитування українських суддів та представників юридичної професії, які працюють в судах, а також громадян на предмет сприйняття ними стану суддівської незалежності та підзвітності, готовності повідомляти про факти корупції в судах, та обізнаності щодо захисту прав осіб, що повідомляють про такі факти.

Ефективно функціонуюча незалежна судова система є обов’язковим елементом будь якої демократичної країни, де діє верховенство права. В той же час, політично вмотивовані сили впливають на судові вироки, особливо у справах, пов’язаних з корупцією. В результаті – суспільство не довіряє існуючій судовій системі, а корупціонери лишаються безкарними. Саме тому, існує критична потреба у створенні незалежного Вищого антикорупційного суду який буде здійснювати розгляд справ, підслідних НАБУ.

Як саме має функціонувати нова інституція? Яким чином повинен здійснюватися відбір суддів в антикорупційний суд? Чи стане антикорупційний суд ефективним інструментом вирішення проблеми залежності судової гілки влади? Саме на ці питання дадуть відповідь учасники дискусії: народні депутати України, представники Національного антикорупційного бюро України, судової гілки влади, провідні громадські експерти та правники.

Для участі у заході просимо вас до 22 вересня зареєструватися за посиланням: https://goo.gl/forms/rdQqs4pd6t7O4ySF3.

Організатори забезпечують харчування та роздаткові інформаційні матеріали.

З усіх питань, пов’язаних з організацією заходу, а також журналістам для акредитації просимо звертатися за номером телефону: 0638874630 – Максим Костецький.

Захід відбувається за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Інформація, висвітлена під час проведення заходу, може не відображати офіційної позиції Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.