12 лютого в Києві відбулася інтерактивна зустріч “Антикорупційна система: навіщо вона нам?” за участі представників антикорупційних органів і громадськості.

ТІ Україна та Рада громадського контролю НАБУ зібрали на одному майданчику працівників Національного антикорупційного бюро (НАБУ), прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та  представників Агентства з розшуку та повернення активів (АРМА).

“Нам є багато над чим працювати: це і перезапустити роботу НАЗК, і змінити спосіб формування судових органів, і посилити повноваження НАБУ. Але очевидно, що антикорупційна екосистема навіть під шаленим тиском працює доволі результативно. Ми сподіваємося, що антикорупційні органи взаємодіятимуть між собою і робитимуть це злагоджено і професійно, а відтак ефективно. І наступного року в “Індексі сприйняття корупції-2018” Україна зробить ривок та покаже достойні результати”, зазначила під час заходу юридичний радник ТІ Україна Катерина Риженко.

Учасники заходу могли віч-на-віч поспілкуватися з детективами, прокурорами та антикорупційними держслужбовцями, дізнатися про специфіку розслідування резонансних кримінальних справ та управління корупційними активами.

Так, заступник керівника підрозділу детективів НАБУ Олександр Скомаров наголосив, що вже сформований головний і допоміжні підрозділи, які реалізують місію Бюро, тож “НАБУ набирає обертів і вже може повноцінно функціонувати”.

Заступник керівника САП Володимир Кривенко запевнив, що найближчі роки результативність роботи “антикорупційної тріади” виросте і не доведеться “доганяти Польщу” десятки років.

Начальник міжнародного управління АРМА Людмила Сугак додала, що АРМА є операційним вже близько півтора року і за цей час роботи може поділитися успішними кейсами, зокрема співпраці з бізнес-управителями, чим навіть не можуть похвалитись закордонні аналоги Агентства.

Окреме місце організатори віддали громадськості. Представники РГК НАБУ та ТІ Україна розповіли про цивільний контроль за державними органами, свої повноваження та адвокаційні кампанії, зокрема щодо запуску Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, Міжнародна антикорупційна організація Transparency International оприлюднила результати дослідження “Індекс сприйняття корупції-2018”. Україна дещо покращила свої показники. Її результат – 32 бали та 120 місце серед 180 країн. Таким чином Україна здобула ще 2 бали та піднялася на 10 місць (результат за 2017 рік – 30 балів, 130 місце).

За оцінкою виконавчого директора Трансперенсі Інтернешнл Україна Андрія Боровика, такий результат “не відповідає задекларованим нашою країною прагненням до швидкої євроінтеграції, реформ та очищення від корупції всіх сфер життя. Якщо ситуація з корупцією в Україні продовжить змінюватися такими темпами, то наздоганяти ту ж таки Польщу доведеться не одне десятиліття”.

Більше світлин із заходу на нашій Facebook-сторінці.

Цей захід було проведено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст публікації є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(237) "Ми сподіваємося, що антикорупційні органи взаємодіятимуть між собою і робитимуть це злагоджено і професійно, а відтак ефективно." ["quote_author"]=> string(84) "Катерина Риженко, юридичний радник ТІ Україна" }

Ми сподіваємося, що антикорупційні органи взаємодіятимуть між собою і робитимуть це злагоджено і професійно, а відтак ефективно.

Катерина Риженко, юридичний радник ТІ Україна