Війна росії проти України змусила органи влади та місцевого самоврядування пристосовуватись до нових викликів через практичні та законодавчі зміни. Органи антикорупційної екосистеми по-різному адаптувались до реалій воєнного стану, наприклад, деякі працівники НАБУ та САП пішли на фронт, ще частина детективів і прокурорів продовжують розслідування, а ВАКС здійснює правосуддя, виносить вироки і переглядає запобіжні заходи та перераховує кошти на потреби ЗСУ. А як змінилась робота Національного агентства з питань запобігання корупції?

До повномасштабного вторгнення росії в Україну співробітники НАЗК мали широкий спектр роботи. Зокрема, вони зобов’язані формувати антикорупційну політику, захищати викривачів, перевіряти декларації і моніторити спосіб життя чиновників, контролювати прозорість фінансування політичних партій та інше.

Але воєнний стан вніс корективи. До неактивних функцій органу (крім контролю за звітністю політичних партій) додались, зокрема, перевірки декларацій та проведення моніторингу способу життя. Крім того, Агентство обмежило доступ до публічної частини Реєстру декларацій, Реєстру звітів партій POLITDATA та Реєстру корупціонерів через технічні роботи для посилення захисту особистих даних декларантів, партій та інших користувачів. 

Рівно за місяць до війни розпочалась перша незалежна оцінка ефективності Агентства, яка мала перевірити діяльність НАЗК за всіма складовими його мандату. Наразі проведення цієї оцінки призупинено, але ТІ Україна продовжує стежити за розвитком подій.

Натомість Національне агентство ініціювало нові активності та зміни у своїй роботі, серед яких найбільш масштабними є:

1. Створення разом з Міністерством закордонних справ порталу повідомлень викривачів про активи причетних до агресії рф і порталу «Війна й санкції»;

2. Участь у міжвідомчому проєкті Task-force з виявлення активів підсанкційних осіб для їхнього вилучення на відбудову України;

3. Запуск Штабу гуманітарної допомоги для підтримки Української армії та постраждалих від агресії росії.

На жаль, поки ці проєкти не підкріплені вичерпним нормативно-правовим регулюванням, зокрема, профільним законодавством. Загалом у НАЗК наразі реалізується більше півтора десятка різних ініціатив. 

Крім того, Голова Агентства видав Наказ, який надає дозвіл на виключення з Реєстру корупціонерів за “безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави під час війни”. 

Таким чином, від початку війни НАЗК досить сильно трансформувало та продовжує переформатовувати свою роботу. Утім навіть в такі тяжкі часи важливо дотримуватися системності та послідовності у будь-яких ініціативах. Варто застосовувати надані законодавцем повноваження і пам’ятати про досягнення антикорупційної реформи та примножити їх після перемоги, ефективно виконуючи свої функції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(227) "Варто пам’ятати про досягнення антикорупційної реформи та примножити їх після перемоги, ефективно виконуючи свої функції." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Варто пам’ятати про досягнення антикорупційної реформи та примножити їх після перемоги, ефективно виконуючи свої функції.