Минув місяць від початку повномасштабної війни росії проти України. За цей час багато підприємств та установ вимушено призупинили свою роботу. Водночас антикорупційні органи, зокрема, Антикорсуд продовжують працювати. Що робить суд та як він сприяє нашій перемозі — читайте нижче.

Формально запровадження воєнного стану не впливає на здійснення судочинства. За законом заборонено скорочувати чи прискорювати цей процес. Однак на практиці неможливо гарантувати повністю безпечне правосуддя, адже існує загроза життю та здоров’ю суддів, прокурорів, підозрюваних, обвинувачених та адвокатів. Тож ВАКС  не розглядає справи так оперативно, як раніше. Та все ж робить це і звітує про свою діяльність систематично. 

З вторгнення 24 лютого і станом на 25 березня слідчі судді Антикорсуду опрацювали 70 процесуальних документа у межах кримінальних проваджень на стадії досудового розслідування. Серед них, зокрема, 19 документів щодо зміни запобіжного заходу та 31 — про продовження строку досудового розслідування.

Розглядаючи справи по суті, колегії розглянули 22 клопотання про зміну запобіжних заходів, 3 клопотання про скасування арешту майна та 1 клопотання про продовження строку тримання Андрія Винниченка, директора Департаменту капітального будівництва Харківської ОДА,  під вартою.

За місяць судді ВАКС задовольнили 31 клопотання про зміну запобіжного заходу підозрюваним/обвинуваченим із застави на особисте зобов’язання. Замість повернення коштів суд перерахував їх на спеціальний рахунок для підтримки Збройних сил України. Це стало можливим завдяки ініціативі сторони захисту. Загалом ЗСУ підтримали на понад 100 млн гривень

Наприклад, Антикорсуд зменшив на 5 млн грн розмір застави в.о. заступника мера Одеси Олега Бриндака, якого підозрюють в участі у злочинній організації бізнесмена Володимира Галантерника. Ці кошти пішли на військо. 

Ще більша сума — понад 10,6 млн грн — перерахувана захисникам за ініціативою заставодавця, родини Ігоря Гладковського, у справі “Укроборонпрому”. Першому ексзаступнику секретаря РНБО суд змінив заставу на особисте зобов’язання. 

Цією ж можливістю скористався і експрокурор Олег Жученко, підозрюваний у справі незаконного заволодіння активами територіальної громади Одеси. Він добровільно попросив перерахувати внесену заставу 2,6 млн грн на рахунок ЗСУ. У НАБУ зазначили, що так може вчинити кожен підозрюваний і допомогти Україні у війні з росією.

Розгляд цього клопотання у ВАКС відбувався за допомогою відеозв’язку та транслювався публічно. Під час засідання було оголошено повітряну тривогу, але попри це суддя Біцюк не зупинив засідання і продовжив працювати.

Робота будь-якого суду залежить від поточної ситуації в регіоні. А оскільки Київ стоїть і стоятиме, ВАКС продовжить здійснювати правосуддя та допомагати боротись не лише з корупцією, а й росією. 

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(357) "Робота будь-якого суду залежить від поточної ситуації в регіоні. А оскільки Київ стоїть і стоятиме, ВАКС продовжить здійснювати правосуддя та допомагати боротись не лише з корупцією, а й росією. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Робота будь-якого суду залежить від поточної ситуації в регіоні. А оскільки Київ стоїть і стоятиме, ВАКС продовжить здійснювати правосуддя та допомагати боротись не лише з корупцією, а й росією.