З початком повномасштабної війни робота державних органів суттєво змінилася. Ми вже описали, як російське вторгнення вплинуло на діяльність Вищого антикорупційного суду. Тепер розповімо, як інші антикорупційні органи, САП та НАБУ, адаптувалися до воєнного стану.

НАБУ і САП продовжують роботу в штатному режимі, але війна внесла свої корективи. Наразі тимчасово не працюють приймальні громадян і телефонні лінії. Центральні офіси цих антикорупційних органів тимчасово перемістилися з Києва у Львів,  куди переїхали працівники органів та перевезли матеріали справ. 

НАБУ і САП зосередили свою роботу на збереженні процесуальних строків у справах. Це потрібно, аби після перемоги можна було продовжувати розслідування та скеровувати кримінальні провадження до суду. 

Серед позитиву — детективи НАБУ і прокурори САП не закрили жодну справу  через війну, навпаки — строки досудового розслідування продовжуються, щоб детективи мали змогу повноцінно зібрати всі докази. Ба більше, з початку повномасштабної війни НАБУ та САП вже скерували до суду три резонансні справи: щодо суперхабаря $5 млн, брата голови ОАСК Павла Вовка та Укрзалізниці. 

Відтепер ВАКС може розпочати розглядати по суті справу ексміністра екології часів Януковича — Миколи Злочевського. Його обвинувачують в організації спроби підкупу керівництва антикорупційних органів за закриття кримінального провадження стосовно нього.

Інша справа стосується Юрія Зонтова. НАБУ та САП викрили його разом з іншим адвокатом при отриманні $100 тис. хабаря. Ці гроші, за версією слідства, мали бути передані для позитивного рішення у справі, яка слухається в Окружному адмінсуді Києва. За версією низки ЗМІ, отримати кошти мав голова ОАСК Вовк. Справа не стоїть на місці. 14 березня НАБУ і САП скерували обвинувальний акт до Антикорсуду для подальшого розгляду.

Остання справа — щодо посадовця з Укрзалізниці. За версією слідства, він у 2017 році організував закупівлі пристроїв живлення для пасажирських вагонів за завищеними цінами, чим спотворив умови конкуренції. Як результат, Укрзалізниця незаконно переплатила 9,6 млн грн. Обвинувальний акт скерували до суду 31 березня.

Хоч формально ВАКС і може розглядати ці справи по суті, та фактично судові засідання постійно переносяться. В умовах війни з тих чи інших причин неможливо забезпечити явку всіх учасників процесу: хтось виїхав за кордон, хтось у Збройних Силах, а з кимось — немає зв’язку. Також неможливо повністю гарантувати безпеку всім учасникам процесу. Через це розгляд справ по суті відкладається. Проблема також у логістиці: деякі судді та прокурори перебувають не в Києві, частина матеріалів справ у Львові, а частина — вже залучена та знаходиться у Києві. Тому це непростий процес.

Водночас за місяць війни у кримінальних провадженнях, підслідних НАБУ та САП, Антикорсуд перерахував армії понад 100 млн гривень завдяки задоволенню клопотань про зміну запобіжного заходу із застав на особисті зобов’язання. Крім того, САП повідомили про скасування арешту 38 танкових двигунів, які також передали нашому війську. 

Окрім своїх безпосередніх повноважень, антикорупційні детективи і прокурори допомагають Офісу Генерального прокурора збирати докази воєнних злочинів, які вчиняють російські військові. Вони фіксують інформацію від потерпілих та очевидців злочинів, а аналітики та юристи Бюро у спільній робочій групі Task Force UA — розшукують активи підсанкційних чиновників, олігархів та інших посадовців за кордоном, аби арештувати та передати це майно Україні.

До того ж, деякі співробітники НАБУ та САП стоять на захисті держави у складі Збройних Сил України. Наприклад, 15 прокурорів  включно з в.о. керівника САП Максимом Грищуком боронять Україну від російських загарбників. 

А от конкурси з обрання директора НАБУ і голови САП стали на паузу.  Конкурс НАБУ зі старту був проблемний через затвердження складу комісії, а зараз він повністю заморожений. Повноваження Артема Ситника закінчуються вже 15 квітня. І хоч закон забороняє зупиняти роботу НАБУ під час воєнного стану, але йдеться загалом про орган, а не його керівника

Повноваження чинного директора таки спливають за два тижні. У такому разі всі функції директора Бюро згідно із законом про НАБУ здійснюватиме його перший заступник — Гізо Углава. Так залишатиметься до обрання директора за передбаченою законом процедурою. Отже, матимемо ще одного антикорупційного виконувача обов’язків, як у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Ситуація із конкурсом САП ще складніша. Процес обрання керівника затягнувся на півтора роки, а останні місяці до війни відкрито саботувався. 21 грудня 2021 року конкурсна комісія оголосила фінальні результати, але не затвердила загальний  бал і переможця. Очолити САП мав детектив Олександр Клименко, але протягом січня-лютого 2022 року комісія не могла зібратися, щоб підтвердити це. Подальша доля конкурсу наразі не відома.

Тож робочий процес у НАБУ та САП збережено, однак перебуває у підвішеному стані. Органи роблять усе можливе, щоб забезпечити нормальний розвиток їхньої діяльності, але зрозуміло, що в умовах війни далеко не все залежить від них.