До вторгнення росії в Україну Агентство з розшуку та менеджменту активів виявляло, розшукувало та управляло майном потенційних злочинців, зокрема корупціонерів. Нині АРМА продовжує виконувати ці функції, але також втілює нові ініціативи. 

Основна робота Агентства полягає у пошуку активів. Крім українських чиновників та посадовців, АРМА передають активи у кримінальних справах, пов’язаних з війною. Наприклад, справи про фінансування насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни  державного кордону України (стаття 110-2 ККУ). У межах різних кримінальних проваджень в управління АРМА вже передали російські літаки та залізничні вагони, а також білоруські вантажівки. 

З 24 лютого і до 18 травня до АРМА надійшло понад 360 звернень від правоохоронних органів для розшуку активів людей, пов’язаних з російською агресією. Агентство вже знайшло підприємства, корпоративні права, рухоме і нерухоме майно росіян в Україні і за кордоном на більше $1 млрд. 

Для пошуку активів за кордоном АРМА заручилося підтримкою членів української міжвідомчої групи TaskForce. Разом вони запустили портал, де кожен, хто знає інформацію про майно росіян, причетних до війни, може про нього повідомити. Зі свого боку АРМА збирає досьє на таких громадян рф завдяки спеціальним технологіям і аналізу відкритих джерел інформації у системі OSINT. Разом з міжвідомчою групою АРМА підготувало і надіслало 216 запитів за кордон щодо активів підозрюваних станом на 18 травня 2022 року. 

Також АРМА співпрацює з європейським TaskForce і бере участь у засіданнях Європейської комісії з питань заморожування та конфіскації активів. Це дає змогу Агентству обмінюватися даними щодо майна росіян з іноземними колегами.

Для розшуку активів АРМА використовує міжнародні мережі — СARIN, StAR, Інтерпол, Європол тощо. З початку війни Агентство комунікує з ними для вдосконалення роботи. До прикладу, після звернення АРМА члени мережі CARIN виключили росію і Білорусь зі свого складу та почали надавати пріоритет запитам, що надходять з України. Загалом АРМА вже направило 336 запитів щодо 549 фігурантів до 87 країн з 24 лютого по 17 травня.

Крім цього, АРМА знайшло яхту Віктора Медведчука у порту Хорватії. Згодом Личаківський районний суд ухвалив рішення про її арешт і передачу в управління Агентству.  Після цього Офіс Генпрокурора попросив АРМА розробити дорожню карту управління яхтою Медведчука. Агентство це зробило і вирішило, що найкращим способом буде реалізація яхти вартістю орієнтовно $200 млн на відкритих торгах. Це дозволить спрямувати гроші в державний бюджет. 

Кошти від продажу зберігатимуть у державному банку під відсотки, тому держава зможе отримати більшу вигоду після рішення суду про конфіскацію майна в бюджет. 

На початку травня АРМА відновило продаж арештованого майна через систему електронних торгів СЕТАМ. На аукціон виставили прикраси Swarovski, одяг, парфумерію та інше. Кошти від продажу цього майна разом із нарахованими відсотками стануть потенційним внеском у державний бюджет. 6-12 травня відбулись аукціони, де вдалося продати частину лотів, але деякі торги не провели через відсутність учасників.  

Серед нововведень у роботі АРМА варто відзначити декілька законодавчих ініціатив: 

  • АРМА доопрацювало закон, який передбачає надання Агентству права забезпечувати організацію і представництво України у закордонних юрисдикційних органах у спорах і справах щодо активів, а саме:

— виявляти, шукати, управляти і обстежувати їх;

— конфісковувати;

— визнавати право власності держави на активи;

— повертати їх в Україну.

  • АРМА потенційно буде управляти активами, конфіскованими відповідно до нових положень закону “Про санкції”. 

Агентство є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Тому АРМА переконане, що має отримати можливість здійснювати за зверненням до РНБО, Кабміну або власної ініціативи виявляти і розшукувати активи, які можуть бути заблоковані, примусово вилучені чи перебувають під санкціями.

  • Придбання військових облігацій. Річ у тім, що Агентство має депозитний портфель, який нараховував понад 800 млн грн до початку війни. Ці гроші не можна віддати на потреби армії, тому що без остаточного рішення суду  вони є законною власністю осіб. Тому АРМА запропонувало купити на них військові облігації. Таким чином права підозрюваних і обвинувачених нібито не будуть порушуватися.

Варто обережно впроваджувати такі зміни, аби не завадити основній цілі Агентства — збереженню економічної вартості активів. 

Також АРМА підтримує військових на фронті і внутрішньо переміщених осіб. Агентство передало на потреби армії та медиків майно, яке вже перебуває в управлінні — техніку, авто тощо. Крім цього, АРМА тісно співпрацює з волонтерами Словацької Республіки і забезпечує надходження в Україну ліків, продовольства, одягу. Станом на початок травня співробітники АРМА організували вже шість поставок такої гуманітарної допомоги.

Однак із початком повномасштабного вторгнення конкурс з обрання голови АРМА так і не зрушив з місця. Востаннє комісія мала засідати 21 лютого, аби розглянути статус проведення спецперевірок. Але тоді не зібрався кворум. Крім цього, в процесі відбору виникали інші проблеми: мала кількість учасників, ігнорування питання доброчесності кандидатів тощо.   

ТІ Україна вважає, що конкурс варто повернути на етап подачі документів кандидатами з попереднім опублікуванням порядку проведення конкурсу та критеріями оцінювання. Попри війну, голова АРМА повинен бути обраний за прозорим та повноцінним відбором.