Протягом парламентського тижня народні депутати ухвалили за основу за скороченою процедурою низку антикорупційних законопроєктів. Імовірно, ці закони будуть ухвалені Верховною Радою вже протягом місяця після того, як їх доопрацюють. Експерти ТІ Україна вже проаналізували ці документи та визначили, що зміниться після ухвалення та яких ризиків слід остерігатися.

Законопроєкт про роботу Антикорупційного суду. Раніше до 38 суддів повинні перейти й тисячі старих “корупційних” справ, які роками накопичувалися в судах. Після ухвалення законопроєкту Антикорупційний суд зможе зосередитися винятково на нових топ-корупційних справах і таким чином показати справжню ефективність власної роботи. Читайте детальний юридичний аналіз.

антикорсуд антикорупційний суд

Захист викривачів. Законопроєкт передбачає, що викривач (крім співучасника та при відсутності угоди зі слідством) матиме право на винагороду в межах 10% від предмета злочину (більше 5000 прожиткових мінімумів) чи збитків державі, але не більше 3000 мінзарплат. Одразу після повідомлення про корупцію викривач матиме право на безоплатну правову допомогу, відшкодування витрат на адвоката та судовий збір тощо. Ми рекомендували розширити дефініцію «викривач». Важливо захищати не лише викривачів корупції, але й викривачів у сфері порушення прав людини, екології, безпеки харчів та предметів побуту тощо. Окрім того, варто запровадити механізм власного акаунту, щоб відстежувати розслідування справи.

Перезавантаження НАЗК. НАЗК не буде колегіальним органом, а матиме голову. Призначатиме Кабмін за новою процедурою на 4 роки без права переобрання. Запрацює повноцінний автоматизований доступ до ЄДР, реєстру нерухомості, інших реєстрів. Ми рекомендуємо встановити граничну чисельність працівників НАЗК, внести зміни до Порядку перевірки декларацій. Інші рекомендацій читайте в юридичному аналізі.

Вдосконалення публічних закупівель. Бізнес зможе упродовж 24 годин виправляти помилки у своїй пропозиції, повернути плату за задоволену або залишену без розгляду скаргу, а також прийти на тендер від імені об’єднань підприємств. Замовники закуповуватимуть товари у стисліші строки, матимуть право відхиляти пропозиції недобросовісних учасників, а керівники замовників платитимуть штрафи за порушення законодавства.

ЗП по КПК: прослуховування, експертизи та підозри. НАБУ та Державне бюро розслідувань отримають право на незалежне прослуховування. Також НАБУ отримає можливість мати негласних штатних працівників.

Відновлення відповідальності за незаконне збагачення. Незаконне збагачення у новій редакції враховує зауваження висловлені КСУ та дозволяє притягати до кримінальної відповідальності за набуття активів розміром понад 11,5 млн грн. Цивільна конфіскація дозволяє частково виправити ситуацію із скасуванням статті по незаконному збагаченню через конфіскацію необґрунтовано набутих активів протягом останніх трьох років.

Оренда державного та комунального майна. Електронний аукціон, безперечно, мінімізує корупційні ризики при обранні орендаря державної чи комунальної власності. Крім цього, така оренда зменшує ще й економічні ризики при визначенні орендної плати. Більше в юридичному аналізі.

Крім цього парламентарі прийняли за основу за загальною процедурою законопроєкт про перезапуск суддівського врядування. З’явиться Комісія з питань доброчесності та етики при ВРП із 6 осіб: три члена ВРП і три міжнародні експерти. ВККС зменшиться з 16 до 12 членів. А під дію люстрації підпадають голова ВККС та заступники, Голова ДСА та заступники, які у період з 21 листопада 2013 року по 19 травня 2019 року обіймали посади.

Оновлення ми публікуватимемо в розділі «Юридичний аналіз» на сайті ti-ukraine.org

 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.