У середу, 20 травня, минув рік президентства Зеленського.

ТІ Україна підбила підсумки антикорупційного року нового глави держави та порівняла їх з рекомендаціями для зниження рівня корупції, які давала організація під час оприлюднення щорічного Індексу сприйняття корупції.

Завдяки турборежиму у другому півріччі 2019-го, повністю або частково виконано 6 з 12 рекомендацій, які надала українська Трансперенсі. Але вже у 2020-му багато з цих здобутків під загрозою або нівелюються.

Так, у 2019 році КСУ визнав неконституційним декларування активістів, а Верховна Рада нарешті надала НАБУ право на зняття інформації з каналів зв’язку (прослуховування). Хоч по факту воно досі не працює, оскільки в бюджеті не закладено коштів на реалізацію цього права.

Також монобільшість, яка прийшла до влади під брендом Зе, підтримала в парламенті:

  • перезавантаження НАЗК. Зміни тривають, утім попереду ще багато завдань. Наразі лише відбувається обрання нового складу Громадської ради. Відкритих масових конкурсів на посади середньої ланки немає, зокрема через відсутність ради. Повні перевірки декларацій мають стартувати з 1 червня. Так само досі НАЗК не підготувало Антикорупційної стратегії (працюють), а відтак парламент її не погодив;
  • закупівельну революцію 2.0, яка надала нові можливості бізнесу та замовникам. Утім наразі депутати та міністр економіки ставлять під сумнів її ефективність для українського бізнесу та хочуть вже розглядають варіанти, як локалізувати цей закон;
  • можливість прозорої та ефективної приватизації 500 підприємств. У бюджеті 2020 з огляду на нові економічні реалії плановий дохід від приватизації скоротили з 12 до 0,5 млрд. Але на річній пресконференції 20 травня президент заявив, що цей показник буде суттєво підвищено;
  • кількість наглядових рад на великих ДП почав зростати: Адміністрація морських портів України”, “Міжнародний аеропорт «Бориспіль»”, “Укрзалізниця”, “Укргідроенерго”.

Водночас низку важливих рекомендацій нова влада так і не реалізувала. Це:

  • сформувати незалежну та професійну судову влади;
  • посилити спроможність антикорупційних органів;
  • позбавити Службу безпеки України повноважень у сфері протидії економічним і корупційним злочинам: знову обіцянки без пробачень;
  • забезпечити ефективну систему боротьби з політичною корупцією.

Трансперенсі Інтернешнл Україна наполягає на тому, що ці кроки вкрай необхідні для зниження рівня корупції та закликає повернутися до антикорупційного порядку денного, який останнім часом залишається поза основною повісткою.

Детально про рік Зеленського в антикорупції можна прочитати в колонці виконавчого директора ТІ Україна Андрія Боровика на Українській правді.