Що це означає?

Від сьогодні, 5 вересня, звичайні суди більше не прийматимуть нові справи від Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

Провадження, які зараз розглядаються у «звичайних» судах, будуть передані до ВАС.

Більше Солом’янський районний суд (та інші) не обиратиме запобіжні заходи для фігурантів мільйонних розкрадань і не даватиме дозволи на обшуки та інші слідчі дії.

І лише Антикорсуд визначатиме, чи арештовувати майно фігурантів справ НАБУ-САП і передавати його до Агентства з розшуку та менеджменту активів, чи ні.

У першій інстанції Антикорсуду буде 7 колегій, в апеляції – 4 колегії. Також, зокрема, буде 6 слідчих суддів.

Які справи розглядатиме Антикорсуд?

Вищий антикорупційний суд повинен приймати усі клопотання та обвинувальні акти у підсудних справах (23 статті Кримінального кодексу України). Відповідно до чинного законодавства, до 38 суддів повинні перейти й тисячі старих «корупційних» справ. Вони роками накопичувалися в судах за всіма статтями ККУ, що відносяться до підсудності ВАС.

За інформацією Державної судової адміністрації, понад 3,5 тисячі таких «корупційних справ» (близько 3500 у судах першої інстанції та близько 190 в апеляціях) потенційно можуть підпадати під розгляд в Антикорсуді за законодавчими критеріями складу правопорушення, спеціального суб’єкта вчинення, розміру заподіяної шкоди. 

По багатьох з них спливли або вже найближчим часом спливуть строки давності притягнення до відповідальності. Це автоматично означатиме звільнення корупціонерів від кримінальної відповідальності. Більш того, надмірне навантаження просто загальмує ефективну роботу суду на роки. Нагадуємо, що здійснення справедливого правосуддя у розумні строки було однією із ключових причин створення окремого Антикорупційного суду.

29 серпня Президент удруге подав законопроєкт №1025, який розв’яже цю проблему. Всі сподівалися на те, що парламент встигне у перші дні роботи ухвалити цей документ. І ВАС з першого дня роботи уникне проблеми. Утім швидше за все, Верховна рада візьметься за це у вівторок, 10 вересня. Після позитивного рішення за законопроєкт №1025 Антикорупційний суд зможе зосередитися винятково на нових топкорупційних справах і таким чином показати справжню ефективність власної роботи. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(354) "Після позитивного рішення за законопроєкт №1025 Антикорупційний суд зможе зосередитися винятково на нових топкорупційних справах і таким чином показати справжню ефективність власної роботи. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Після позитивного рішення за законопроєкт №1025 Антикорупційний суд зможе зосередитися винятково на нових топкорупційних справах і таким чином показати справжню ефективність власної роботи. 

Які найвідоміші фігуранти проваджень НАБУ-САП?

Станом на 31 липня, НАБУ та САП звітувало про 369 обвинувачених і 212 справ, скерованих до суду. У підслідності НАБУ та САП – судді, Генпрокурор і прокурори, митники, народні депутати, міністри, експрезидент, очільники НБУ, Фонду держмайна, члени Центрвиборчкому, Вищої ради правосуддя та Антимонопольного та багато інших. Одним словом, топпосадовці. Так, наприклад, вже були оголошені підозри або передані до суду справи щодо

  • судді Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк (голова), Євгеній Аблов та Ігор Погрібніченко, а також суддя Суворовського райсуду Одеси Іван Шепітко (інкримінують втручання у діяльність державного діяча, перевищення влади або службових повноважень, перешкоджання діяльності ВККС та ВРП, службове підроблення, службову недбалість);
  • Дмитра Вовк, НКРЕКП (Роттердам +: нібито споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків);
  • Голови Держаудитслужби Лідії Гаврилової (можливе декларування недостовірної інформації: «внесла завідомо недостовірні відомості до щорічних е-декларацій за 2015 (понад 2,86 млн грн) та 2016 роки (понад 4,67 млн грн)»); 
  • екснардепа Микола Мартиненко (можлива розтрата коштів ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат»);
  • ексголови Державної фіскальної служби Романа Насірова (епізод у “газовій справі”: зловживання владою та службовим становищем);
  • екснардепа Олександра Онищенка («газова справа»: можливе розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу);
  • екснардепи Борислав Розенблат та Максим Поляков («бурштинова справа»:
  • мера Одеси Геннадія Труханова (придбання заводу Краян: «заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах»).
Навіщо потрібен Антикорсуд?

У 2015 році було створено Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Відтоді саме Бюро почало розслідувати злочини топ-корупціонерів – депутатів різних рівнів, міністрів та їхніх заступників, голів центральних органів виконавчої влади, суддів, вищих прокурорських та поліцейських чинів тощо. Процесуальне керівництво у всіх цих провадженнях було покладено на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру – самостійний структурний підрозділ ГПУ.

Станом на кінець 2018 року в роботі детективів НАБУ перебувало 727 кримінальних проваджень. З 171 провадження НАБУ-САП, які були скеровані до суду, в 49 справах навіть не відбулося підготовчого засідання. Згідно із дослідженнями Ради громадського контролю при НАБУ, звичайні суди не здатні розглядати справи НАБУ-САП. Очевидно, що нереформована судова гілка влади затягує судовий розгляд у справах Бюро. 

ТI Україна з нетерпінням чекає на початок роботи Антикорупційного суду і вірить у спроможність новоствореної інституції неупереджено та в розумні строки виносити вироки у справах топ-корупції, а також стати каталізатором змін для всієї судової системи.

Оновлення за темою Антикорсуд у нас на сайті: https://ti-ukraine.org/ti_tag/antykorsud/

Про останні виклики із запуском Антикорсуду: https://ti-ukraine.org/blogs/antykorsud-budivli-vyroky-i-gambity/

 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(466) "ТI Україна з нетерпінням чекає на початок роботи Антикорупційного суду і вірить у спроможність новоствореної інституції неупереджено та в розумні строки виносити вироки у справах топ-корупції, а також стати каталізатором змін для всієї судової системи." ["quote_author"]=> string(0) "" }

ТI Україна з нетерпінням чекає на початок роботи Антикорупційного суду і вірить у спроможність новоствореної інституції неупереджено та в розумні строки виносити вироки у справах топ-корупції, а також стати каталізатором змін для всієї судової системи.