Верховна рада прийняла у другому читанні законопроєкт 3132 про реформування Антимонопольного комітету України. Він узалежнює орган оскарження від АМКУ і суперечить міжнародним зобов’язанням України.

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає Президента ветувати цей закон та не допустити непотрібного впливу на орган оскарження. Інакше нововведення можуть призвести до корупційних ризиків

Дотепер розглядом скарг займалася спеціальна незалежна Колегія АМКУ. Водночас сам Антимонопольний комітет не мав повноважень контролювати її. Тепер же, серед іншого, АМКУ отримав можливість затверджувати та оприлюднювати методичні рекомендації щодо розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Це суперечить зобов’язанням України в межах Угоди про асоціацію з ЄС, а саме Глави 8 «Державні закупівлі», де зазначено про неупередженість та незалежність органу оскарження.

Окрім цього, прийнятий закон змінює закупівельне законодавство без зміни його профільного закону. Це створює юридичну колізію і порушує регламент Верховної ради. 

До речі, нещодавно Президент рекомендував утриматися від будь-яких змін у сфері публічних закупівель, що суперечать європейському законодавству. Тож тепер сподіваємося на його реакцію щодо ухвалення цього закону”, — звертає увагу директор програми інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

Трансперенсі Інтернешнл Україна зверталася до народних депутатів із проханням спрямувати законопроєкт на доопрацювання та не голосувати його у чинній редакції. Так само парламент не врахував і зауваження Головного експертного управління ВР. 

ТІ Україна закликає Президента ветувати ухвалений закон і не допустити змін у законодавство у сфері публічних закупівель, що можуть нівелювати незалежність органу оскарження.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(392) "До речі, нещодавно Президент рекомендував утриматися від будь-яких змін у сфері публічних закупівель, що суперечать європейському законодавству. Тож тепер сподіваємося на його реакцію щодо ухвалення цього закону" ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

До речі, нещодавно Президент рекомендував утриматися від будь-яких змін у сфері публічних закупівель, що суперечать європейському законодавству. Тож тепер сподіваємося на його реакцію щодо ухвалення цього закону

Іван Лахтіонов