Андрій Мельниченко, ексбенефіціар “Сибірської вугільної енергетичної компанії”, вже не може відпочивати влітку на яхті Sailing Yacht A, бо Фінансова гвардія Італії арештувала її. Це найбільша вітрильна яхту в світі — 143 метри завдовжки, 25 метрів завширшки, 100 метрів заввишки і вартістю 530 млн євро. Однак мільярдер не перший і не останній, хто потрапив під санкції. Що і кому ще заморозили?

Предмети розкоші

У Німеччині влада заморозила яхту Dilbar російського олігарха Алішера Усманова вартістю понад 600 млн доларів. Іспанія арештувала яхту Valerie голови держкорпорації “Ростєх” Сергія Чемезова вартістю 140 млн доларів. А влада британської території Гібралтар затримала яхту Axioma вартістю 70 млн доларів, яка належить уральскому мільярдеру Дмитру Пумп’янському. Також митниця Фінляндії затримала 21 яхту. 

Яхта Dilbar Алішера Усманова

Санкції зачепили і кума путіна. Правоохоронці Хорватії заарештували яхту Royal Romance Віктора Медведчука. А ось мільярдер Роман Абрамович ретельно ховає свої судна у Туреччині. Його 14-метрова яхта MY Solaris пришвартована у Бодрумі, також у цьому напрямку прямує 160-метрова яхта Eclipse. 

Нещодавно команда розслідувачів Олексія Навального виявила 140-метрову суперяхту “Шехерезада”, яка може належати володимиру путіну. Її вартість оцінюють у $700 млн! Якщо буде доведено зв’язок яхти з путіним, її конфіскують, оскільки путін знаходиться під санкціями Європейського Союзу. Наразі яхта стоїть в порту Марина-ді-Каррара в італійському регіоні Тоскана.

Яхта Шехеразада

 

 

 

 

 

 

 

 

Крім суден, є інші улови. Влада Великобританії вполювала три приватні літаки росіян, але чиї — поки невідомо.

Нерухомість

Уряд Італії заарештував дві вілли російського телеведучого Володимира Соловйова на озері Комо вартістю 8 млн євро і маєток мільярдера Алішера Усманова вартістю близько 16 млн євро. 

Одна з вілл Володимира Соловйова

Також правоохоронні органи Італії наклали арешт на віллу Rocky Ram власника “Сєвєрсталі” Олексія Мордашова вартістю 105 млн євро, а фінансова поліція арештувала віллу одного з власників фінансового консорціуму “Альфа-Груп” Петра Авена у Порто Рафаель вартістю понад 4 млн євро. 

Вілла Олексія Мордашова

До речі, швейцарська влада заарештувала й інші апартаменти олігарха Авена — квартиру з трьома спальнями на п’ятому поверсі VIP-комплексу на гольф-курорті в Бернському Оберланді.

Гроші і не тільки

Франція заморозила 22 млрд євро активів Центрального банку російської федерації (ЦБ РФ). Це може бути досить болючий удар для росії, адже ЦБ РФ — своєрідна економічна подушка, де зберігаються валютні резерви, які використовують в екстрених ситуаціях. Наприклад, для погашення боргів або впливу на курс національної валюти.

Але заморозка Францією російської нерухомості не означає вилучення активів на користь України. Ідеться про блокування можливості перепродати чи використати майно для прибутку. 

Польша заморозила російські активи на 33 млн доларів, але наразі не може передати їх Україні через перепони у польській конституції. Нідерланди також заморозили російські активи та операції на суму 392 млн євро, а суверенний фонд Норвегії заморозив 2,8 млрд доларів російських активів. 

​​Багамські острови заморозили близько 3 млрд доларів росіян. І навіть Азія підключилась! Уряд Японії заморозив активи 17 російських посадовців та бізнесменів.

Замороження активів — своєрідний важіль впливу на російську владу і володимира путіна. Наскільки ефективний покаже час. Деякі країни вже згуртувалися навколо ідеї арешту і конфіскації активів російських олігархів і високопосадовців.

США, Австралія, Канада, Німеччина, Франція, Італія, Японія, Велика Британія та Європейська комісія створили оперативну групу REPO (Russian Elites, Proxies, Oligarch), яка збирає докази та обмінюється інформацією щодо заморожування та конфіскації активів. Мінфін США передав REPO список 50 росіян, які є пріоритетами для роботи групи, 28 з них оприлюднили

Паралельно з цим США запустили програму Kleptocracy Asset Recovery Rewards Program. Вона пропонує людям, які нададуть інформацію про активи російських корупціонерів, винагороду 5 млн доларів, якщо дані сприятимуть арешту чи конфіскації активів. Координує програму Міністерство юстиції США, Федеральне бюро розслідувань та інші правоохоронні органи.  

Насправді винагорода може бути меншою. Усе залежить від того, чи була інформація раніше відома слідчим органам, ризику, який взяв на себе інформатор, важливості інформації, яка призвела до обмеження або арешту, конфіскації чи репатріації виявлених активів.