14 квітня група народних депутатів подала законопроєкт №3335, який передбачає зміни в роботі Агентства з розшуку та менеджменту активів.

Зокрема, документ пропонує:

  • покращити механізм реалізації активів для збереження їхньої економічної вартості;
  • унеможливити блокування роботи АРМА через використання у власних інтересах судової системи; 
  • узгодити взаємодію між органами правопорядку та АРМА;
  • удосконалити функцію з управління активами.

Наразі Агентство живе за законом, який народні депутати ухвалили на хвилі пост-Майдану у 2015-му, не маючи дієвого механізму та відповідної законодавчої бази у цій сфері. Ці та інші новели мають врегулювати нормативну базу щодо АРМА та підвищити ефективність його роботи. ЗП № 3335 — це довгоочікуваний законопроєкт, який нарешті зміг дійти до парламенту та відповідає викликам часу, що стоять перед АРМА”, — зазначила керівник юридичного відділу Transparency International Ukraine Катерина Риженко.

Нагадаємо, Агентство з розшуку та менеджменту активів — відносно нова інституція, лише восени 2017 року Агентство отримало перші активи в управління. 

Наприкінці 2019 року ТІ Україна презентувало дослідження щодо управління активами як функції АРМА. У висновках праці ідеться про те, що управління арештованими активами не порушує права на мирне володіння майном, гарантоване Конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод та Конституцією України. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(240) "ЗП № 3335 — це довгоочікуваний законопроєкт, який нарешті зміг дійти до парламенту та відповідає викликам часу, що стоять перед АРМА" ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

ЗП № 3335 — це довгоочікуваний законопроєкт, який нарешті зміг дійти до парламенту та відповідає викликам часу, що стоять перед АРМА

Катерина Риженко