Агентство з розшуку та менеджменту активів визначилося з новим тимчасовим управителем для одного зі своїх найрезонансніших активів — Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ. Розподілятиме електричну енергію у двох містах Львівщини ТОВ “АЛЬТЕРНАТИВА-Т-ХХІ”, а ПП “Гарант Енерго-М”, яке управляло активами майже рік, вироблятиме електричну та теплову енергії.

На конкурс до АРМА прийшли 9 компаній. Більшість з них претендували на розподіл енергії, адже з огляду на фінанси та ресурси це є найбільш вигідним. 

Серед охочих були, зокрема, фірми-власники цих ТЕЦ, які фігурують у кримінальних провадженнях НАБУ-САП про можливе розкрадання природного газу на 1,4 млрд грн. Також у конкурсі брали участь комунальне підприємство міста Новий Розділ та фірма, що здійснювала управління ТЕЦ у 2018-2019 роках. 

Від початку ТЕЦ були досить проблемним активом. Йдеться про відмову персоналу виходити на роботу, демонтаж обладнання їхніми власниками, знищення технічної документації та постійні намагання власників через суд повернути собі контроль над активами. Внаслідок цього майже 60 тисяч мешканців міст ризикували залишитися без тепла взимку. 

Команда Transparency International Ukraine стежила за цими об’єктами та розуміє складність, з якою може знову зіткнутися АРМА та управитель при підготовці до опалювального сезону 2019-2020. 

АРМА, здається, зробила процес обрання управителя доволі прозорим. До засідання тендерного комітету, яке Агентство транслювало у Facebook, долучили мерів міст Новояворівськ і Новий Розділ, представників Львівської ОДА, медіа та громадськості. Водночас “Гарант Енерго-М”, що управляло ТЕЦ протягом останнього року, зобов’язали виконати низку умов, зокрема звітувати про підготовку до опалювального сезону та погасити заборгованість заробітної плати.

ТЕЦи — чутливий і складний об’єкт зі скандальною історією. І бути впевненим на 100% в ефективному управлінні не можна. Тому Transparency International Ukraine закликає АРМА контролювати управителя належним чином, а організація зі свого боку продовжуватиме моніторити ситуацію”, зазначила керівник юридичного відділу ТІ Україна Катерина Риженко. 

Нагадаємо, у вересні цього року закінчується строк дії договору АРМА з “Гарант Енерго М”, який майже рік управляв двома ТЕЦ. Ці дві енергоцентралі були арештовані та передані до АРМА у справі про можливе розкрадання газу на 1,4 млрд грн. Згідно з реєстрами бенефіціарними власниками обох підприємств є народні депутати Богдан та Ярослав Дубневичі.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального антикорупційного руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(478) "ТЕЦи — чутливий і складний об’єкт зі скандальною історією. І бути впевненим на 100% в ефективному управлінні не можна. Тому Transparency International Ukraine закликає АРМА контролювати управителя належним чином, а організація зі свого боку продовжуватиме моніторити ситуацію." ["quote_author"]=> string(85) "Катерина Риженко, керівник юридичного відділу" }

ТЕЦи — чутливий і складний об’єкт зі скандальною історією. І бути впевненим на 100% в ефективному управлінні не можна. Тому Transparency International Ukraine закликає АРМА контролювати управителя належним чином, а організація зі свого боку продовжуватиме моніторити ситуацію.

Катерина Риженко, керівник юридичного відділу