11 жовтня тендерний комітет АРМА обрав управителя раніше переданого Агентству КВЦ “Парковий”. Процедура супроводжувалася “замінуваннями” та спробами представників Національного корпусу вдертися на засідання комітету.

Влітку цього року Голосіївський райсуд передав Києва АРМА в управління конгресно-виставковий центр «Парковий». До складу центру відноситься і відомий “вертолітний майданчик Януковича”. Власником арештованого майна є ТОВ «АМАДЕУС КО», компанія, яку пов’язують з президентом-втікачем.

Згідно законодавства АРМА має обирати управителя на засіданні тендерного комітету серед юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Перший раз запрошення на участь у тендері на управління КВЦ «Парковий» було надіслано обмеженому колу потенціальних управителів з так званого шорт-листу.

4 жовтня 2018 року представники ЗМІ та громадськості повідомили, що тендерний комітет отримав лише 2 заявки на участь. Від КП «ЦЕНТР ОРГАНІЗАЦІЇ ДОРОЖНЬОГО РУХУ» та ТОВ «АНТЕ МЕДІАМ». Останні володіють дата-центром «Парковий» та є фігурантами декількох кримінальних справ. Журналісти-розслідувачі не однаразово вказували на їх зв’язок із “сім’єю Януковича” та компанією «АМАДЕУС КО». Про час і місце засідання тендерного комітету оголосили менше, ніж за годину до початку. Управителя не було обрано. АРМА публічно оголосила про пошук нових кандидатів в управителі.

Наступне засідання тендерного комітету АРМА мало відбутися сьогодні, 11 жовтня, о 10-00 в приміщенні Національного агентства. Проте через повідомлення про замінування приміщення, в якому знаходиться АРМА, зібрання довелось в терміновому режимі перенести до приміщення КМДА.

Тим часом представники Національного корпусу спробували прорватися на засідання комітету.

Цього разу було 4 кандидати в управителі КВЦ «Парковий». Рішенням тендерного комітету переможцем було обрано КП «ЦЕНТР ОРГАНІЗАЦІЇ ДОРОЖНЬОГО РУХУ». Представник АРМА зазначив, що законодавство України чітко визначило, що управління активами має здійснюватися на умовах ефективності, а також збереження та збільшення їх вартості. Попри недоліки кандидатів  в управителі тендерний комітет має обирати серед учасників найкращого кандидата для початку ефективного управління даним активом.

Юридичний радник Transparency International Ukraine Катерина Риженко  так прокоментувала конфлікт довкола останнього тендеру: “Вважаємо, реалізація функції управління АРМА має відбуватися максимально прозоро та зрозуміло. В майбутньому сподіваємось, що інформація про засідання тендерного комітету, про кандидатів, що претендують на право управляти активами,  буде розміщена в публічному доступі. Також громадськість в майбутньому повинна мати право ознайомлюватися з результатами діяльності обраних управителів.”

Більшість активів, що передано в управління Національному агентству, фігурують у гучних кримінальних справах і мають зв’язок із публічним особам, держслужбовцями та  екс-топ посадовцями України. Відтак до будь яких дій, пов’язаних з пошуком управителя для цих активів буде особлива увага з боку ЗМІ та громадськості.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Transparency International здійснює підтримку Національного агентства в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», що фінансується Європейським Союзом. Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланням: https://goo.gl/SncnHJ

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(699) "Реалізація функції управління АРМА має відбуватися максимально прозоро та зрозуміло. В майбутньому сподіваємось, що Інформація про засідання тендерного комітету, про кандидатів, що претендують на право управляти активами,  буде розміщена в публічному доступі. Також громадськість в майбутньому повинна мати право ознайомлюватися з результатами діяльності обраних управителів." ["quote_author"]=> string(99) "Катерина Риженко, юридичний радник Transparency International Ukraine" }

Реалізація функції управління АРМА має відбуватися максимально прозоро та зрозуміло. В майбутньому сподіваємось, що Інформація про засідання тендерного комітету, про кандидатів, що претендують на право управляти активами,  буде розміщена в публічному доступі. Також громадськість в майбутньому повинна мати право ознайомлюватися з результатами діяльності обраних управителів.

Катерина Риженко, юридичний радник Transparency International Ukraine