Нацагенство вперше отримало в управління арештований актив на підставі згоди власника. Ідеться про грошові кошти в іноземній валюті, сума яких у гривневому еквіваленті становить понад 600 тис.

Така передача арештованого активу за бажанням власника майна — це перший випадок в історії АРМА. Відповідно до оновленого профільного Закону, активи приймаються в управління на підставі ухвали слідчого судді, суду чи згоди власника активів, однак дотепер остання умова не виконувалася жодного разу.

“Бажання власника використати такий інструмент захисту своїх інтересів в рамках кримінального провадження свідчить про підвищення рівня довіри до АРМА. Маємо надію, що такий механізм буде активніше використовуватися в майбутньому,” — зазначила наша Катерина Риженко.

Наразі кошти, прийняті в управління співробітниками Центрально-західного міжрегіонального територіального управління АРМА, розміщені на депозитних рахунках Агентства в “Ощадбанку”.

Нагадаємо, що одним із завдань АРМА є збереження економічної вартості активу, зокрема і в інтересах власника. За наявності підстав актив йому повернеться, причому з відсотками, чим буде компенсовано негативні наслідки арешту. Якщо ж вирок суду буде обвинувальним і передбачатиме остаточну конфіскацію активу — виграє держава, адже й арештоване майно, і відсотки перейдуть у бюджет.