Трансперенсі Інтернешнл Україна оприлюднила результати дослідження «Держаудитслужба в публічних закупівлях: чи ефективні моніторинги?». Звіт підготовлено в межах проекту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».

Експерти DOZORRO досліджували роботу служби  з вересня 2018 по грудень 2019 року. Аналітики виявили слабкі місця системи моніторингу, які потребують вдосконалення. 

Під час 92 % моніторингів аудитори виявили порушення. Однак замовники у 61 % випадків не виконують вимоги Держаудитслужби, або ж роблять це частково. 

“Підходи до моніторингу необхідно змінювати. Щоб завдяки роботі Держаудитслужби замовники справді усували виявлені порушення і у майбутньому не допускали нових. За таких умов задоволеним буде і бізнес: впевненіше братиме участь у закупівлях. Тоді зростатиме конкуренція, а закупівлі стануть ефективнішими”, наголошує директор програми інноваційних проєктів TI Ukraine Іван Лахтіонов.

Також невідомо, чи всі закупівлі з порушеннями потрапляють у поле уваги аудиторів. Наприклад, Держаудитслужба промоніторила менше ніж 2 % усіх надпорогових процедур у Prozorro у досліджуваний період. 

З повними результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням

 

DOZORRO — це проєкт громадської організації Transparency International Ukraine, покликаний забезпечити рівні правила гри у сфері публічних закупівель.

Команда проєкту створила та адмініструє моніторинговий портал dozorro.org та публічний і професійний модулі аналітики BI Prozorro. Окрім цього DOZORRO розбудовує DOZORRO спільноту — мережу громадських організацій, які моніторять публічні закупівлі та повідомляють контролюючі та правоохоронні органи про порушення.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(566) ""Підходи до моніторингу необхідно змінювати. Щоб завдяки роботі Держаудитслужби замовники справді усували виявлені порушення і у майбутньому не допускали нових. За таких умов задоволеним буде і бізнес: впевненіше братиме участь у закупівлях. Тоді зростатиме конкуренція, а закупівлі стануть ефективнішими."" ["quote_author"]=> string(118) "— директор програми інноваційних проєктів TI Ukraine Іван Лахтіонов" }

"Підходи до моніторингу необхідно змінювати. Щоб завдяки роботі Держаудитслужби замовники справді усували виявлені порушення і у майбутньому не допускали нових. За таких умов задоволеним буде і бізнес: впевненіше братиме участь у закупівлях. Тоді зростатиме конкуренція, а закупівлі стануть ефективнішими."

— директор програми інноваційних проєктів TI Ukraine Іван Лахтіонов